Bolovi u koljenu: Uzroci, liječenje i prepoznavanje

Bolovi u koljenu: Uzroci, liječenje i prepoznavanje

Bolovi u koljenu pogađaju 25%, odnosno čak 1 u 4 odrasle osobe.

Bolovi u koljenu pogađaju 1 od 4 osobe


Ovi bolovi mogu biti povezani s prirodnim procesom starenja, no ponekad upućuju i na neke ozbiljnije zdravstvene tegobe. 


U ovom članku ćemo opisati sedam najčešćih uzroka bolova u koljenima te vam dati savjete za ublažavanje boli. 


Sadržaj

Sekundarni simptomi bolova u koljenu nam mogu pomoći razumjeti problem

7 najčešćih uzroka boli u koljenu

Općeniti savjeti za smanjenje boli u koljenu

Kako Vam Pro Collagen 19 može ublažiti bol u koljenu


Sekundarni simptomi bolova u koljenu nam mogu pomoći razumjeti problem

Bol u koljenu može biti popraćena drugim, sekundarnim simptomima. Oni nam često mogu pomoći otkriti pravi uzrok boli te shvatiti kako ga se možemo riješiti.


Ovdje ćemo ukratko predstaviti pet takvih najčešćih simptoma.


Kontraktura koljena

Kontraktura koljena je nemogućnost da koljeno potpuno savijemo ili ispružimo, a do nje dolazi kada se elastično tkivo zamijeni neelastičnim nitastim tkivom. 


Obično se kontraktura javlja uslijed poremećaja mozga i živčanog sustava, oštećenja živaca i nasljednih bolesti poput distrofije. 


Ako patite od kontrakture, iznimno je važno da što prije počnete s vježbama za koljeno.


Voda u koljenu

Voda u koljenu je zapravo otečenost koljena koja se javlja kao prirodna obrambena reakcija tijela, najčešće na manju traumu. Stoga vas ovaj simptom ne treba previše zabrinjavati.


Ipak, ponekad vodu u koljenu mogu uzrokovati i degenerativne promjene na hrskavici i kostima, a u tom je slučaju potrebno zatražiti liječničku pomoć. 


Svakako savjetujemo da se obratite liječniku ako otok potraje duže od 7 dana.

Voda u koljenu


Škripanje u koljenu


Zvuk škripanja u koljenu obično ukazuje na artritis. Što je zvuk glasniji, to je vjerojatnije da je artritis uznapredovao. 


Savjetujemo da zatražite liječničku pomoć čim primijetite prve zvukove škripanja kako bi na vrijeme počeli s odgovarajućim tretmanom. Jedino tako možete  prevenirati daljnje pogoršanje.


Zvuk pucketanja u koljenu

Zvuk pucketanja u koljenu može biti potpuno bezopasan, no to obično nije slučaj kad je ovaj simptom uparen s bolovima u koljenima. Tada se najvjerojatnije radi o artritisu, a drugi mogući uzrok je trkačko koljeno.

 

Toplina i crvenilo

Topla ili vruća i crvena koljena najčešće su rezultat nekog upalnog procesa koji može biti posve bezazlen. 


No, preporučujemo da zatražite liječničku pomoć ako ovaj simptom potraje dulje od 7 dana.


7 najčešćih uzroka boli u koljenu

U nastavku ćete doznati više o 7 najčešćih uzroka boli u koljenu: 


 • Suvremeni način života
 • Osteoartritis
 • Ozljede ligamenata koljena
 • Ozljede koljenih meniskusa
 • Burzitis
 • Trkačko koljeno
 • Bakerova cista


1) Suvremeni način života

Bol u koljenu se sve češće javlja kao posljedica sjedilačkog načina života. Nedovoljna aktivnost može prvo uzrokovati osjećaj ukočenosti, a kasnije dovesti i do pojave boli. 


No, postoji i druga strana medalje. 


I pretjerana aktivnost koljena također može dovesti do pojave boli. Upravo je ona najčešći razlog problema s koljenima u ljudi koji se bave građevinom, poljoprivredom i drugim profesijama koje stavljaju prevelik pritisak na zglob koljena. 


 • Rješenje: U ovom slučaju je najbolje rješenje povećati ili smanjiti aktivnost zgloba koljena, ovisno o tome što je pravi uzrok boli. Inače se savjetuje da radno vrijeme provedete naizmjenično u stajaćem i sjedećem položaju. Bilo bi idealno da sjedite pola sata, zatim stojite pola sata i tako naizmjence. 


2) Osteoartritis 

Osteoartritis (OA) je najčešća vrsta artritisa, a javlja se uslijed prirodnog procesa starenja. No, određeni faktori poput sportskih ozljeda, genetike i pretilosti svakako mogu povećati rizik od razvoja ove bolesti.


Radi se o stanju u kojem je hrskavica oštećena ili propala


Naime, hrskavice u našem tijelu se neizbježno oštećuju s korištenjem. Što duže ih koristimo, to one više propadaju. Ista stvar vrijedi i za hrskavicu koljena.


Kad je hrskavica već jako istrošena, kosti koljena se mogu početi trljati jedna uz drugu. To može izazvati bol, ali i specifične zvukove u koljenu — poput već spomenutih zvukova škripanja i pucketanja. 


 • Rješenje: Osteoartritis može se liječiti specijaliziranim lijekovima, a bol je ponekad potrebno dodatno tretirati pomoću protuupalnih lijekova. Druge metode liječenja uključuju zaštitu zgloba koljena ortopedskim pomagalima, provođenje fizikalne terapije i operativni zahvat. 


3) Ozljede ligamenata koljena

Ozljede ligamenata koljena obično nastaju uslijed prometne nesreće ili bavljenja sportom. 


Osim boli, ozljede ligamenata mogu uzrokovati i slabost koljena budući da ligamenti koljenu daju stabilnost i snagu. 


 • Rješenje: Bol se u ovom slučaju najčešće tretira lijekovima protiv bolova. No, ona će se i prirodno povući kad ozljede zacijele. Pacijentima se može preporučiti i steznik za koljeno te vježbe za jačanje mišića u koljenu.


4) Ozljede koljenih meniskusa

Meniskus je najmanji dio zgloba koljena, no ima vrlo važnu ulogu: on prevenira iskliznuće čašice te tako osigurava stabilnost koljena. 


Upravo zato ozljedu meniskusa karakterizira nestabilnost. No, često se javljaju i drugi simptomi poput boli, otoka i smanjene pokretljivosti.


Meniskus se najčešće ozljeđuje brzim, snažnim i nenadanim pokretima poput rotacije, savijanja ili istezanja. 


 • Rješenje: Ozljede koljenih meniskusa se mogu riješiti jedino operacijom, nakon čega će se i bol povući. Postoperativno dobre rezultate daju i vježbe.


5) Burzitis

Burzitis je naziv za stanje upaljene i bolne burze, male sluzne vrećice koja olakšava kretanje zgloba koljena. Ovo stanje je obično uzrokovano dugotrajnim opterećenjem, iako ponekad može biti i rezultat ozljeda, gihta ili reumatoidnog artritisa. 


 • Rješenje: Pacijentima se prepisuju lijekovi ovisno o pravom uzroku burzitisa. Ako se burzitis ne povlači niti nakon tretmana specijaliziranim lijekovima, moguće je rješenje i terapija kortikosteroidima te operacija.

 

6) Trkačko koljeno

Trkačko koljeno je naziv za tupu bol u prednjem dijelu koljena. Iako ime sugerira da nastaje uslijed trčanja, ovaj tip boli može nastati i kao posljedica drugih aktivnosti koje opterećuju zglob koljena — poput bicikliranja, hodanja i skijanja.


Nerijetko je trkačko koljeno uzrokovano i deformacijama stopalaA, direktnim udarcem u koljeno i slabim bedrenim mišićima. 


Važno je naglasiti da je trkačko koljeno samo općeniti naziv za bol u prednjem dijelu koljena. Ono može podrazumijevati razna oštećenja, od istrošenosti hrskavice do istegnuća tetiva. Konkretno oštećenje koljena će liječnik utvrditi rendgenskim, MRI ili CT pregledom.


 • Rješenje: Najčešće je potrebno samo izbjegavati trčanje ili prolongirano hodanje dok se bol sama ne povuče. Možete primjenjivati i terapiju ledom te istezati koljeno kod kuće. 


Trkačko koljeno


7) Bakerova cista

Bakerova cista je oteklina ispunjena tekućinom na području potkoljenice. Ona nastaje uslijed stvaranja prekomjerne količine sinovijalne tekućine u koljenu te izlijevanja te tekućine iz zgloba koljena ili burze. 


Rezultat ovog procesa je stvaranje vidljive otekline ili kvrge iza koljena. 


Osim boli u koljenu, Bakerova cista može uzrokovati i bol u listu, nestabilnost u koljenu te ukočenost.


 • Rješenje: Bakerova cista će se najčešće povući sama od sebe, no ponekad je potrebno provesti limfnu drenažu kako bi se višak tekućine ispustio. U svrhu smanjenja upale se može provoditi i terapija kortikosteroidima. 


Bakerova cista

(Izvor: OrthoInfo)


Općeniti savjeti za smanjenje boli u koljenu


 • Vježbe za koljeno — Najbolji način da dugoročno smanjite bol u koljenu jest da ojačate mišiće koljena pomoću specifičnih vježbi. Bilo bi idealno da vam vježbe preporuči obiteljski liječnik ili fizijatar kako ne biste dodatno oštetili koljeno neadekvatnim vježbama.
 • Suplementi s kolagenom ili vitaminom C — Mnoge studije pokazuju da kolagen može smanjiti bol u svim zglobovima, uključujući i zglobove koljena. Vitamin C, pak, u kombinaciji s drugim sastojcima može potaknuti tijelo da samo stvara kolagen. Zbog toga su dobar izbor za bolove u koljenima i suplementi s kolagenom i suplementi s vitaminom C.
 • Ortoze i steznici — Ova ortopedska pomagala pružaju potporu koljenima te tako osiguravaju njihovu stabilnost, smanjuju bol i povećavaju pokretljivost.
 • Podizanje noge — Podizanje noge na povišenu površinu, poput jastuka, može pomoći u smanjenju boli i otoka.
 • Terapija ledom — Terapija ledom također može ublažiti bol i otok. Zamotajte led u ručnik i prislonite ga na koljeno. Držite ga tako do 15 minuta, a zatim maknite kako ne biste oštetili živce. Možete ponoviti postupak dok se bol ne smanji.
 • Toplinska terapija — Toplinska terapija ima sličan učinak kao terapija ledom. Kako biste ju izveli, namočite čisti ručnik vrućom vodom i prislonite ga na koljeno. Držite tako do 15 minuta.
 • Odmor — Ponekad je najbolje rješenje za bol u koljenu odmor, posebice ako osjećate da se bol pojačava tijekom ili nakon kretanja.


Kako vam Pro Collagen 19 može ublažiti bol u koljenu

Pro Collagen 19 može vam pomoći ublažiti bol u koljenu zahvaljujući njegovom glavnom sastojku: vitaminu C u liposomalnom obliku. 


Vitamin C zaštićen je mjehurićem liposoma kako bi ga tijelo sporije razgradilo. Time se apsorpcija ovog moćnog nutrijenta povećava s običnih 20% na čak 90%


Tako se ubrzava i prirodni proces proizvodnje kolagena u vašem tijelu. Ovaj važan protein može znatno ublažiti bol koju osjećate. 


Naručite Pro Collagen 19 još danas i uvjerite se u njegove blagodati. Ako ne budete zadovoljni rezultatima, samo zatražite povrat novca u roku od 30 dana.