Kako ubrzati rast kose? 6 prirodnih načina

Kako ubrzati rast kose? 6 prirodnih načina

Često trošimo ogromne količine vremena i novca na njegu i održavanje kose. 

To je posebno frustrirajuće kad rezultata nema, odnosno kad nam kosa ostaje iste dužine unatoč svim našim naporima.

No, primjenom određenih tehnika i rutina u svojoj svakodnevici doista možemo ubrzati rast kose.

Najbolje od svega jest to da ne morate koristiti preparate pune kemikalija ili nezdrave suplemente. 

U ovom tekstu ćemo vam pokazati kako ubrzati rast kose prakticiranjem potpuno zdravih navika. Sve one su i znanstveno utemeljene.

slika

Prvo, kako kosa uopće raste?


Kosa raste u tri faze:

 • Anagen (faza rasta): Faza rasta kose obično traje 3 do 5 godina. Folikuli kose izguravaju vlasi koje će rasti dok ih se ne odreže ili dok ne dostignu kraj svog životnog ciklusa i prirodno ispadnu. Otprilike je 90% kose u fazi rasta u bilo kojem trenutku.
 • Katagen (faza prijelaza): Ova faza traje 10-ak dana te se tijekom nje rast kose usporava. Otprilike je 5% kose u ovoj fazi u bilo kojem trenutku.
 • Telogen (faza odmora): Faza odmora u prosjeku traje 3 mjeseca. Tijekom nje se stvaraju novi folikuli i kosa ne raste. 10% - 15% kose je u fazi odmora u svakom trenutku.

Neki ovome dodaju još jednu, četvrtu fazu:

 • Eksogen (faza ispadanja): U ovoj fazi stara kosa ispada, a nova kosa počinje rasti. Često potpomažemo proces ispadanja kose češljanjem i pranjem.

Za rast kose potrebni su nam vitamini, minerali, proteini i određene masne kiseline. Nedostatak ovih nutrijenata može usporiti rast i uzrokovati gubitak kose.

Koji faktori utječu na rast kose?

Na rast kose utječu sljedeći faktori:

 • Stres: Kortizol, ljudski hormon stresa, usporava nastanak kolagena i drugih važnih proteina koji izgrađuju kosu. To može dovesti do sporijeg rasta, ali i do gubitka kose.
 • Genetika: Znamo da genetika utječe na teksturu i boju kose, no često zaboravljamo da isto tako određuje i brzinu kojom kosa raste. Neki od nas su genetski predisponirani za sporiji rast kose.
 • Loša prehrana: Primjerice, nedostatak vitamina C će kočiti rast.
 • Lijekovi: Neki lijekovi, poput amfetamina, mogu uzrokovati gubitak kose.
 • Hormonalne promjene: Porast muških spolnih hormona i gubitak ženskih može usporiti rast kose.
 • Druge bolesti i stanja: Neke bolesti mogu usporiti rast kose ili ubrzati gubitak i opadanje.

6 savjeta za brži rast kose

Svakodnevno prakticirajte ovih šest stvari ako želite ubrzati rast kose.

Zdrava prehrana

Konzumirajte više namirnica koje sadrže proteine, dobre masti i vitamine:

 • Proteini: 95% kose izgrađeno je od proteina keratina. Stoga možemo zaključiti da je adekvatan unos proteina potreban za zdravu i lijepu kosu, ali i brzi rast. Stoga na svoj meni dodajte hranu bogatu proteinima, poput ribe i morskih plodova, jaja, mliječnih proizvoda i piletine.
 • Dobre masti: Trebali biste zamijeniti loše masti (zasićene masti, trans-masne kiseline, hidrogenizirane masti) s dobrima kadgod je to moguće. Omega 3 masne kiseline posebno su važne za brzi rast kose.
 • Vitamin C: Vitamin C nužan je za stvaranje kolagena te potiče rast i zdravlje kose. Ovaj vitamin pronaći ćete u citrusnom voću, poput limuna i naranče, jagodama, brokuli i krumpiru.
 • Drugi vitamini: Za brži rast kose posebno su nam potrebni vitamini A, D, E i K. Mnoge od njih pronaći ćete u raznom povrću, mlijeku i jajima. Osim hranom, ove vitamine možete unijeti u organizam i pomoću multivitaminskih suplemenata.

Masaža vlasišta

Masaža vlasišta može ubrzati rast kose te ju učiniti gušćom. Čini se da postoje dva razloga za to. 

Prvi je taj što masaža potiče cirkulaciju pa nutrijenti brže stižu do stanica folikula kose. Drugi razlog jest što se masažom stanice folikula rastežu, što rezultira bujnijim dlakama.

U svakom slučaju, masaža vlasišta odlična je kako za poticanje rasta kose, tako i za opuštanje. Njome smanjujete stres koji dodatno oslabljuje kosu.

Pokušajte izvesti masažu prateći ovaj video:


Pritom na prste možete nanijeti malo ulja koje će nahraniti vašu kosu. Kokosovo i maslinovo ulje su odličan izbor.

Dodaci prehrani i preparati

Postoje dva glavna načina za tretiranje kose: pomoću dodataka prehrani i pomoću lokalnih preparata, poput maski i seruma.

Iako su maske za kosu najpopularniji način obnavljanja kose, vanjsko tretiranje često nije dovoljno. Ono neće dubinski nahraniti vašu kosu.

Stoga preporučujemo da lokalne preparate kombinirate s dodacima prehrani, posebno ako ne dobivate dovoljno proteina, vitamina i minerala iz hrane:

 • Suplementi s kolagenom: Dodaci prehrani s kolagenom mogu ubrzati rast kose i ojačati vlasi jer potiču razvoj keratina.
 • Multivitaminski suplementi: Ovi će vam suplementi pomoći nadomjestiti vitamine i minerale koji vam nedostaju. Posebno obratite pažnju na vitamine A - K.
 • Preparati s keratinom: Tretmani s keratinom se ponekad koriste  za ravnanje kose, no to nije njihova jedina primjena. Oni se također primjenjuju kad samo želimo učiniti kosu sjajnijom i lakšom za oblikovanje. Iako keratin čini kosu zdravijom i tako potiče rast, treba imati na umu da se radi o tretmanu koji prvenstveno zaglađuje kosu. Stoga keratinski preparat, kao i većina drugih lokalnih preparata, ipak neće dubinski nahraniti kosu.
 • Ricinusovo ulje: Ricinusovo ulje potiče rast dlake — kako kose, tako i trepavica. Bogato je vitaminom E i ricinoleičnom kiselinom te pomaže i u rastu kose i u njenom očvršćavanju. Dovoljno ga je utrljati na vlasište i ostaviti da se upije na nekoliko sati. Kosa će biti sjajnija i bujnija, a rast ubrzan.

Češljanje prije spavanja

Dugo se sumnjalo da je češljanje prije spavanja još samo jedan neučinkoviti wellness trend. No, čini se da češljanje ipak doprinosi zdravlju kose.

Češljanjem prije odlaska u krevet hidratizirat ćete kosu

Naime, vlasište proizvodi prirodna ulja. Češljanjem ih ravnomjerno raspoređujemo po cijeloj kosi i održavamo ju zdravom.

Usto, češljanje potiče cirkulaciju te tako potpomaže zdravlje vlasišta.

Stoga pokušajte lagano raščešljati kosu svaki dan prije spavanja, čak i kada ste umorni. Trud će se isplatiti.

Svilena jastučnica

Svila je vjerojatno najbolji materijal za kosu. Ona smanjuje trenje i, posljedično, mogućnost upetljavanja i pucanja kose.

Osim toga, svila ne upija vlagu pa ju vaša kosa zadržava tijekom noći i ostaje hidratizirana. 

Ne škodi ni činjenica da svila ima blagodatne učinke i na kožu, pa promjenom jastučnice možete pospješiti i ljepotu lica.

Redovno skraćivanje vrhova

Skraćivanje vrhova je još jedna od tehnika koju mnogo žena stvara mitom. No, redovno šišanje doista ubrzava rast kose, iako indirektno.

Naime, ispucali vrhovi narušavaju zdravlje kose te usporavaju njen rast. 

Šišanjem ćemo odstraniti slabe karike i ostaviti samo zdravu kosu koja, naravno, raste brže.


Što izbjegavati za brži rast kose?

 • Izbjegavajte jeftine gumice za kosu: Jeftine, tanke gumice za kosu mogu oštetiti strukturu kose i vrhove. Bolja opcija jest izabrati deblje gumice od prirodnog materijala ili pak gumice u spirali koje su odnedavno pravi hit.
 • Izbjegavajte pušenje: Pušenje sužava krvne žile, što znači da krv otežano dobavlja nutrijente raznim dijelovima tijela. Između ostalog, otežano dolazi i do vlasišta. Uslijed toga, kosa može početi ispadati, a rast kose će se usporiti. Kosa također može postati suha ili čak i posijediti.
 • Izbjegavajte češljanje mokre kose: Kosa je najslabija kad je mokra pa češljanje može dovesti do pucanja i ispadanja. Najbolje je ne češljati kosu dok nije gotovo potpuno suha. Ako si ne možete priuštiti čekanje, raščešljajte kosu češljem sa širokim zupcima. On će manje oštetiti vašu kosu od obične četke ili češlja.
 • Izbjegavajte stiliziranje toplinom: Toplina oštećuje kosu pa bi bilo dobro izbjegavati feniranje kose vrućim zrakom, peglanje i slično tretiranje kose. Ako je moguće, koristite hladni umjesto vrućeg zraka te pokušajte četkom stilizirati kosu kako želite.
 • Izbjegavajte bojanje kose: Bojanjem nećete usporiti rast kose, no oštetit ćete vlasi zahvaljujući raznim kemikalijama u bojama za kosu. Oštećenja mogu dovesti do pucanja ili ispadanja kose.
 • Izbjegavajte pretjeranu upotrebu šampona: Čini se da je najbolja opcija za brži rast kose prati kosu svaki drugi dan ili i rjeđe ako je moguće. Ako vam se kosa prebrzo masti, ponekad koristite suhi šampon umjesto običnog. On bi trebao manje isušivati kosu.

Proces je spor, ali isplativ

Sad znate kako ubrzati rast kose, no ipak treba biti realan.

Rezultati neće doći preko noći. Često je potrebno nekoliko mjeseci kako bismo primijetili prva poboljšanja.

Ključ je u upornosti i dugoročnom prakticiranju dobrih navika.

Ipak, dodaci prehrani mogu znatno ubrzati cijeli proces. Procijenite što vaša kosa treba i nadomjestite nedostatak potrebnih nutrijenata.

Primjerice, Pro Collagenom 19 možete nadomjestiti nedostatak kolagena i, posljedično, keratina u kosi. Dobar odabir su i multivitaminski suplementi namijenjeni za rast kose.