Što uzrokuje pad energije nakon jela? [+4 metode za oporavak]

Što uzrokuje pad energije nakon jela? [+4 metode za oporavak]

Hvata vas pojačani umor nakon obroka? Vjerojatno nemate razloga za brigu. 


Umor nakon obroka je obično potpuno bezopasan, iako ćemo u ovom članku spomenuti i neke zdravstvene tegobe koje mogu doprinijeti osjećaju umora.


No, u svakom slučaju, umor nakon jela nam može izazvati brojne teškoće — posebice kad smo na poslu i nemamo mogućnost odmora. Teže se fokusiramo, sporije odrađujemo zadatke i nedostaje nam motivacije.


Srećom, postoji nekoliko rješenja koja će vam sigurno pomoći. Prije nego prijeđemo na njih, prvo doznajmo zašto smo uopće umorni nakon obroka. 


Sadržaj

Zašto nas "hvata" umor nakon obroka?

Kako smanjiti osjećaj umora nakon obroka?

Zdravstvene poteškoće koje pojačavaju umor

Odaberite najučinkovitiji suplement s vitaminom C


Zašto nas "hvata" umor nakon obroka?

Općenito govoreći, umor nakon obroka se javlja zato što:


 • naše tijelo troši energiju kako bi razgradilo hranu
 • šećer u krvi može porasti nakon konzumacije obroka — uslijed povećanja šećera, a posebice glukoze u krvi, može doći do usporavanja procesa proizvodnje proteina orexina u mozgu; ovaj je protein zadužen za osjećaj budnosti, a što ga manje imamo, umornije ćemo se osjećati


No, postoje određeni faktori koji mogu dodatno doprinijeti padu energije nakon obroka. U nastavku doznajte koji su to faktori kako biste ih mogli izbjegavati.


1. Jedemo hranu bogatu proteinima i ugljikohidratima

Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i proteina može povećati osjećaj pospanosti više od druge hrane. 


Ovo su neki primjeri hrane bogate proteinima:


 • Piletina
 • Jaja
 • Sir
 • Riba
 • Govedina
 • Losos


Primjeri hrane bogate ugljikohidratima:


 • Tjestenina
 • Riža
 • Slatkiši
 • Kolači
 • Povrće iz konzerve


Ako se umor javlja nakon što konzumirate neku od ove hrane, vjerojatno nemate razloga za paniku. Osjećaj umora je u tom slučaju sasvim normalan.


2. Jedemo preobilne obroke

Osim toga što jedete, važno je i koliko jedete. 


Već smo rekli da naše tijelo nakon obroka počinje razgrađivati hranu koju smo unijeli i da pritom troši energiju


Prema tome, što više hrane pojedete, to će organizmu biti potrebno više energije da ju razgradi. Obilni obroci, dakle, mogu dodatno pojačati pospanost nakon jela. 


3. Ne jedemo redovito

Istraživanja pokazuju da se osjećaj umora nakon jela posebno povećava ako imamo neredovite obroke tijekom dana. 


Preskakanje doručka može biti posebno problematično, a može nas i potaknuti da više pojedemo tijekom ručka. To ponovno može dovesti do pojačanog osjećaja umora budući da će tijelu biti potrebno duže da razgradi unesenu hranu.  


Kako smanjiti osjećaj umora nakon obroka?

Pridržavajte se ovih četiriju zlatnih pravila kako biste smanjili umor nakon obroka.


Jedite više manjih obroka

Izbjegavajte unositi previše hrane u organizam odjednom zbog već navedenih razloga (pojačanog trošenja energije tijekom razgradnje hrane u tijelu).


Kako biste izbjegli prejedanje tijekom jednog obroka, pokušajte jesti više manjih obroka tijekom dana. I nikako ne preskačite glavne obroke! 


Pomno birajte hranu

I proteini i ugljikohidrati su važni za naše zdravlje. Ipak, ako vam je cilj smanjiti osjećaj umora, pokušajte reducirati unos ovih makronutrijenata — barem dok ste na poslu. 


Također možete pokušati zamijeniti nekvalitetne izvore ugljikohidrata kvalitetnijima. 


Na primjer, umjesto povrća iz konzerve, možete konzumirati svježe povrće. Dobar izbor je povrće bogato “dobrim” ugljikohidratima poput mrkve, krumpira i graha.


Konzumirajte vitamin C

Brojna su istraživanja dosad pokazala da unos vitamina C može smanjiti osjećaj umora. Konkretno je barem 9 kliničkih studija provedenih na ukupno 720 sudionika potvrdilo da nam konzumacija vitamina C može pomoći povratiti energiju, čak i ako umor uzrokuje neka bolest.


Stoga preporučujemo da svakodnevno konzumirate vitamin C putem hrane i, ako je potrebno, suplemenata


Preporučena dnevna doza vitamina C za odrasle je 75 mg dnevno, a pušači bi trebali uzimati dodatnih 30 mg.


Vježbajte

Tjelovježba ubrzava probavne procese (razgradnju hrane) u tijelu te može stabilizirati razinu šećera u krvi. Upravo se zato preporučuje da nakon obroka vježbate barem 15ak minuta kako bi se razina energije u tijelu povećala. 


Dovoljno je da izvedete lagane vježbe istezanja ili prošećete netom nakon obroka. Naravno, možete se odlučiti i na intenzivniji trening ako ste u mogućnosti da ga izvedete. 


Zdravstvene poteškoće koje pojačavaju umor

Iako je umor nakon obroka najčešće uzrokovan ničim drugim doli hranom, on ipak može biti povezan s ozbiljnijim zdravstvenim tegobama kao što su:


 • Dijabetes
 • Anemija
 • Celijakija
 • Apneja u snu
 • Intolerancija ili alergija na određene namirnice


Ako sumnjate da je umor u vašem slučaju uzrokovan baš nekom od ovih zdravstvenih tegoba, savjetujemo da se obratite liječniku. On će vam moći dati dodatne savjete ili prepisati terapiju za povećanje energije, ali i pomoći u tretiranju pravog uzroka umora.

Liposomalni vitamin C


Odaberite najučinkovitiji suplement s vitaminom C

Problem s vitaminom C je taj da ga naše tijelo obično vrlo brzo razgrađuje. Stoga uspijeva apsorbirati samo oko 20% ovog moćnog nutrijenta. 


Zato Lipo C sadrži vitamin C koji je zaštićen liposomalnim mjehurićem. Ovaj mjehurić ne dopušta tijelu da brzo razgradi vitamin C, zbog čega se njegova apsorpcija povećava na čak 90%. 


Želite isprobati Lipo C? Možete ga naručiti klikom na donju poveznicu. Ako ne budete zadovoljni rezultatima, javite nam u roku od 30 dana i vratit ćemo vam novac.