Kako se riješiti celulita zauvijek? Savjeti wellness stručnjaka

Kako se riješiti celulita zauvijek? Savjeti wellness stručnjaka

Gotovo 90% žena ima celulit. Iako nije neuobičajen, većina žena ga se ipak želi riješiti. 

Kako već godinama radimo u wellness industriji, znamo da za tu svrhu najčešće koriste lokalne preparate: kreme, serume ili losione. 

Nažalost, takvi preparati poboljšavaju izgled kože i smanjuju vidljivost celulita samo privremeno. Pravi rezultati izostaju. 

Postoji bolji način. U ovom članku ćemo Vam objasniti kako se riješiti celulita na duge staze.

Što je celulit i kako nastaje?

Prije nego objasnimo kako se riješiti celulita, važno je da znate kako on uopće nastaje. 

Celulit je kožno stanje, a ne bolest. Kao takav, on nije opasan. Odlikuju ga grudice, izbočenja i udubljenja na koži. Zato je i dobio nadimak narančina kora

Nastaje na dva načina:

 1. Uslijed nakupljanja masnih naslaga u tijelu. Masne naslage dolaze tik do kože kad se upale i nabubre. Neravnomjerno se raspoređuju pa tako na koži stvaraju udubljenja i izbočenja (celulit). 
 2. Uslijed oštećenja vezivnog tkiva. Kad se vezivno tkivo ošteti, ono omogućava celulitu da postane vidljiv. 

No, zašto bi Vas uopće trebalo biti briga kako celulit nastaje?

Zašto je važno znati kako celulit nastaje?

Važno je znati kako celulit nastaje jer ćemo ga tako moći učinkovitije smanjiti ili čak i uništiti. 

Na primjer, recimo da je celulit u Vašem slučaju uzrokovan nakupljanjem masnih naslaga. To onda znači da ćete najveće rezultate postići upravo smanjenjem masti u organizmu

S druge strane, ako je uzrok celulita oštećenje vezivnog tkiva, trebali biste ga zaliječiti tako da u organizam unesete proteine koji izgrađuju ovo tkivo. To su, prije svega, kolagen i elastin. 

Oba učinka možete postići pomoću savjeta u daljnjem tekstu.

Zdrava prehrana

Prije nego što prijeđemo na konkretnu hranu koju trebate jesti, evo nekoliko univerzalnih pravila:

 • Jedite više manjih obroka tijekom dana. Tako ćete ubrzati metabolizam i onemogućiti tijelu da skladišti hranu u masne naslage - što se događa kad jedete samo 1-3 obroka u danu.
 • Smanjite unos masnoća. Bez ovog ne ide ako se želite riješiti masnih naslaga. To uključuje i tzv. dobre masnoće, poput onih iz maslinovog ulja.
 • Izbjegavajte prerađenu hranu. Ona često u sebi sadržava višak šećera, soli i masnoća. Ovi će sastojci doprinijeti povećanju masnih naslaga.

Zdrava prehrana


Hrana s visokim udjelom vode

Hidratiziranost doprinosi jačanju vezivnog tkiva, a ono direktno utječe na celulit. Naime, žene koje imaju slabije razvijeno vezivno tkivo imat će i više celulita. 

Srećom, vrijedi i obrnuto. Što je Vaše vezivno tkivo kvalitetnije, to ćete biti manje podložni celulitu. 

Kvalitetu tkiva možete poboljšati konzumirajući hranu s visokim udjelom vode.

Puno vode u sebi sadrži sljedeće povrće i voće:

Povrće

 • krastavac
 • špinat
 • mrkva
 • celer
 • zelena salata
 • rajčica
 • kupus
 • karfiol

Voće

 • jabuka
 • dinja
 • breskva
 • jagoda
 • naranča
 • lubenica

Hrana bogata kolagenom

Kolagen je protein koji izgrađuje oko 70% naše kože. On joj daje elastičnost, čvrstoću i punoću - sve ono što koži s celulitom nedostaje.

Stoga svojoj borbi protiv celulita svakako dodajte novu strategiju: nadomještanje kolagena. 

Jedan način na koji to možete učiniti jest konzumirajući hranu bogatu ovim proteinom:

 • piletina
 • riba
 • školjke
 • bjelanjak
 • češnjak
 • rajčice
 • temeljac od kostiju


Kako ćemo vidjeti nešto kasnije, kolagen možete brže nadomjestiti putem dodataka prehrani. Jedan od trenutno najučinkovitijih jest Pro Collagen 19.

Zeleni čaj

Nebrojena istraživanja su dokazala da zeleni čaj doprinosi mršavljenju i razbijanju masnih naslaga pa bi Vam mogao pomoći i u smanjenju celulita. 

Zamijenite jutarnju kavu šalicom zelenog čaja. Ako Vam okus ne odgovara, pomiješajte ga sa žličicom limunovog soka. 

Međutim, istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj ima najveći učinak na abdominalno područje. 

Stoga ispijanje čaja možda nije najučinkovitija metoda rješavanja celulita na bedrima ili drugim dijelovima tijela. Umjesto toga, natopite obloge ovim čajem i držite ih na željenom području 30 minuta.

Dodaci prehrani

Prehrana je važna. No, njome često ne možemo dostatno nadomjestiti tvari koji nedostaju našoj koži. Stoga preporučujemo da uz zdravu prehranu koristite i suplemente s elastinom i kolagenom.

Pro Collagen 19 je trenutno jedan od najboljih dodataka prehrani jer može potaknuti proizvodnju svih 19 tipova kolagena.

Osim proteinskih suplemenata, razmislite i o kupnji sagorjevača masti (fat burnera) koji će Vam pomoći da se brže riješite viška masti u tijelu. 

Pritom budite oprezni jer mnogi suplementi sadržavaju nezdrave dodatke i potiču jo-jo efekt. Savjetujemo da isprobate Fiber Slim koji u sebi sadrži zdrava biljna vlakna.

Pametna tjelovježba

Celulit možete imati bez obzira na kilažu. No, činjenica je da će on biti vidljiviji ako imate višak kilograma. Stoga trening snage kombinirajte s kardio treningom.

Jedno ne ide bez drugoga.

Pametna tjelovježba

Naime, masnih naslaga se najučinkovitije rješavate treningom snage. No, bez kardio treninga, rezultati neće biti vidljivi - ili barem ne onoliko koliko bi mogli biti.

S druge strane, nije dobro niti samo prakticirati kardio. Višak kože bi se tad mogao objesiti, a celulit će na njemu biti još uočljiviji.

Prema tome, jedino rješenje za učinkovito rješavanje celulita je kombinacija treninga snage i kardio treninga. Evo naših preporuka za oboje. 

Trening snage

Ovim vježbama ćete oblikovati mišiće nogu i gluteusa. Izdvojili smo ih jer su ovo najčešća područja koje celulit napada. 

Na Vama je koliko ćete ponavljanja odraditi, no dali smo svoje preporuke ovdje:Broj ponavljanja
Čučanj
20
Iskorak u stranu
20
Magareći udarac (donkey kick)
20
Podizanje kukova s jednom nogom
15
Step-up
30

Odradite nekoliko serija svake vježbe. Počnite s 1-3 serije te postupno povećavajte broj. 

Kad izgradite mišiće, sagorijevat ćete i više masti, tako da imate sigurnu pobjedu na obje fronte.

Kardio trening

Odradite kardio trening barem jednom tjedno. Ovo su neke vježbe koje će Vam najviše pomoći u mršavljenju u području nogu:Broj ponavljanja 
Skok čučanj
20
Visoki step
40
Zabacivanje peta
40
Jumping jack
20

Kao i kod treninga snage, sami odredite broj ponavljanja i serija svake vježbe. U početku ne treba pretjerivati. Ako se u bilo kojem trenutku ne budete osjećali dobro, uzmite pauzu i popijte vode.

Svakodnevne zdrave navike

Male promjene u svakodnevnom životu možda Vam mogu i najviše pomoći u borbi protiv celulita. Jedino upornošću i konzistentnošću možete postići dugoročne rezultate. 

No, metode koje ćemo navesti daleko su od mučenja. Zapravo, one su kao stvorene za one dane kad želimo ugađati samima sebi.

Anticelulitna masaža

Iako mnogi spa centri nude profesionalne anticelulitne masaže, njih možete izvesti i sami kod kuće.

Slijedite ove upute za smanjenje celulita na bedrima:

 • Sjednite na stolac. Zagrijte mišiće bedara lagano tapkajući po njima.
 • Skupite šake i prislonite ih na tijelo. Primijenite silu. Počnite od područja oko koljena i lagano se krećite prema gore.
 • Otvorite dlanove. Ponovite postupak.
 • Spojite prste ruku. Tako lagano klizite po bedrima, počevši od koljena.


Masažu možete izvesti i prateći ovaj video:


Piling od kave

Piling od kave će Vam pomoći da se privremeno riješite celulita jer poboljšava samo vanjski izgled kože. Ipak, ova brza i jednostavna metoda može Vam pomoći da smanjite vidljivost celulita prije nekog važnog događanja. 

Prikupite sljedeće sastojke za izradu pilinga od kave kod kuće:

 • 1 šalica mljevene kave 
 • 1/2 šalice hladno prešanog ulja
 • 10-15 kapi eteričnog ulja po izboru


Upute za primjenu pilinga: 

 1. Pomiješajte sastojke. Trebate dobiti uniformnu, pomalo ljepljivu smjesu. 
 2. Kružnim pokretima utrljajte piling na područja zahvaćena celulitom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Možete i omotati tijelo folijom kako bi piling bolje djelovao. 
 3. Isperite piling. Ponovite po potrebi, ali ne više od dva puta tjedno. 

Suho četkanje kože

Suho četkanje kože je 2-u-1, i piling i masaža. Ono potiče cirkulaciju, smanjuje celulit i zateže kožu, a ne zahtijeva nikakva ulja ili kreme za tijelo - zato i jest četkanje na suho.

Suho četkanje kože

Najbolje je koristiti četku od prirodnih materijala izrađenu baš za ovu svrhu, poput ove na fotografiji. Možete ju pronaći u trgovinama kozmetikom i zdravom hranom. No, možete koristiti i lufa spužvu za tuširanje ili hrapavi ručnik.

Četkajte tijelo od stopala prema gore kako biste usmjerili limfu prema srcu.

Preporučujemo da ovako iščetkate kožu barem tri puta tjedno prije tuširanja. Duže se zadržite na mjestima na kojima imate celulit.

Stepenice i šetnja

Korištenje stepenica i šetnja dva su najjednostavnija načina da u svoj život uvedete više fizičke aktivnosti i brže se riješite masnih naslaga. 

Usto, naporni kardio treninzi mogu izazvati glad i dovesti do prejedanja i novih masnih naslaga. Zato umjesto pretjerivanja s kardio treningom odaberite ove dvije metode.

Alkohol i pušenje

Ispijanje alkohola u velikim količinama i pušenje su svakako loše navike. No, mogu doprinijeti i stvaranju celulita u tijelu.

Alkohol sadrži velike količine šećera koje će stvoriti masne naslage i učiniti celulit uočljivijim. Osim toga, alkohol doprinosi i dehidraciji kože. 

Pušenje, s druge strane, smanjuje kvalitetu kože jer uništava njegove dvije važne komponente: kolagen i elastin. Također uzrokuje i lošu cirkulaciju, što dodatno može pogoršati celulit. 

Je li se moguće riješiti celulita zauvijek?

I da i ne. Razmišljajte o tome ovako: celulit konstantno vreba Vaše tijelo. Loše navike, nezdrava prehrana i nedovoljno fizičke aktivnosti stvaraju povoljne uvjete za njegov napad. 

S druge strane, dobre navike, zdrava prehrana i redovna fizička aktivnost branit će Vaše tijelo od ove opasnosti. 

Prema tome, celulita se možete dugoročno riješiti, ali samo uz stalan trud i pažljivost. 

Rezultate ipak možete brže ostvariti—i zadržati—koristeći dodatke prehrani. Preporučujemo trenutno jedan od najboljih suplementa s kolagenom na tržištu, Pro Collagen 19, ili Fiber Slim za zdravo mršavljenje.