Bolovi u zglobovima: Uzroci, simptomi i liječenje

Bolovi u zglobovima: Uzroci, simptomi i liječenje

Bolovi u zglobovima nisu neuobičajeni, ponajprije zato što ih može uzrokovati niz zdravstvenih stanja i bolesti. Osim toga, mogu se pojaviti na raznim mjestima na tijelu, a najčešće u koljenu, rukama, stopalima, kukovima i kralježnici. 


Ako ih ne počnemo tretirati na vrijeme, bolovi mogu postati neizdrživi. A za adekvatan tretman je, pak, potrebno prepoznati pravi uzrok boli. Saznajte kako to učiniti, a zatim i kako smanjiti bol. 


Sadržaj

6 najčešćih uzroka boli u zglobovima

Rizične skupine

Česti popratni simptomi bolova u zglobovima

5 najboljih metoda za smanjenje boli u zglobovima

Kada trebate posjetiti liječnika?

Česta pitanja

Siguran način za oslobađanje boli u zglobovima: Pro Collagen 19


6 najčešćih uzroka boli u zglobovima

Bolovi u zglobovima mogu biti posljedica raznih zdravstvenih stanja ili traumatičnih događaja. Kako ovdje ne možemo obuhvatiti sve uzroke, navest ćemo šest najčešćih.


Pokušajte usporediti opise navedenih simptoma s vlastitima. Tako ćete dobiti bolju sliku o uzroku vaše boli i moći ćete odmah krenuti s rješavanjem problema. No, svakako savjetujemo da svoju samodijagnozu potvrdite s liječnikom.


1) Reumatoidni artritis 

Reumatoidni artritis je upalna bolest vezivnog tkiva koja najviše pogađa zglobove, i to koljena, ramena, gležnjevi, zglobovi šake i zglavci.

 • Simptomi: Zglobovi mogu oteći, postati grubi, nefunkcionalni, a čak i vidljivo deformirani. Drugi simptomi su malaksalost, jutarnja ukočenost i simptomi slični prehladi ili gripi.


2) Osteoartritis 

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja se javlja uslijed propadanja zglobne hrskavice. Najčešće pogađa koljena, kukove, prste i kralježnicu. 

 • Simptomi: Osteoartritis karakteriziraju ukrućenost, zvuk škripanja i pucketanja i bol u zglobovima. Može ga pratiti i gubitak mišićne mase.


3) Giht 

Giht je upala zglobova do koje dolazi uslijed nakupljanja kristala mokraćne kiseline u zglobu. 

 • Simptomi: Bolovi u zglobovima najčešće se javljaju ili pojačavaju noću, a popratni simptom može biti i tahikardija (ubrzani rad srca). Najčešće se bol javlja u području palca stopala.


4) Burzitis 

Burzitis je naziv za bolnu upalu burze, sluzne tekućine koja olakšava kretanje zglobova i mišića. Na ovom prikazu ruke, burza je označena brojem 15:

Prikaz dijelova ruke označenih brojevima

Burzitis najčešće nastaje uslijed prekomjernog korištenja zglobova, no može ga uzrokovati i neka druga bolest — na primjer, reumatoidni artritis ili giht. Srećom,  burzitis je najčešće privremen i odlazi sam od sebe.

 • Simptomi: Zglobovi mogu oteći, biti bolni i pojačano osjetljivi. Najčešće se javlja tupa bol uslijed pokretanja zglobova, a ona je posebno izražena ujutro.


5) Fibromialgija 

Fibromialgija je reumatološka bolest čiji se pravi uzrok ne zna. Karakterizira ju osjećaj ukočenosti i boli, najčešće u području vrata, ramena, križa i zatiljka.

 • Simptomi: Bol i ukočenost u zglobovima često prati bol u mišićima, umor i fluktuacije raspoloženja.


6) Ozljede 

Bolovi u zglobovima mogu biti i rezultat prijašnjih ozljeda poput lomova ili istegnuća kostiju.


Rizične skupine

Bol u zglobovima češće se javlja u osoba koje pripadaju sljedećim rizičnim skupinama:


 • Starije osobe — Kako starimo, tako naša zglobna hrskavica sve više propada. Upravo se zato rizik od artritisa povećava kako starimo, a s njime i rizik od bolova u zglobovima. 
 • Pretile osobe — Višak kilograma povećava pritisak na zglobove, uslijed čega može doći do njihova oštećenja i boli. Saznajte zašto ne možete smršaviti ako imate problema s viškom kilograma koji ne idu dolje.
 • Žene (većinom) — Ženski spol je podložniji većini bolesti koje dovode do bolova u zglobovima. Na primjer, fibromialgija čak 6 puta više pogađa žene nego muškarce, a reumatoidni artritis 2 do 3 puta više. Ipak, treba spomenuti da je giht nešto češći u muškaraca.
 • Osobe koje su prethodno pretrpjele povezane ozlijede — Prethodne ozljede zglobova ili kostiju mogu dovesti do razvoja kronične boli u zglobovima.

Ozlijeđeno stopalo u gipsu


Imaju li bolovi u zglobovima uobičajene popratne simptome?

Bolovi u zglobovima mogu imati neke popratne simptome, ali oni nisu osobito česti niti uobičajeni. 


Ti popratni simptomi uključuju otečenost, ukočenost i pojačanu osjetljivost zglobova. U nekim ekstremnijim slučajevima mogu se razviti i koštane izrasline na zglobovima. 


5 najboljih metoda za smanjenje boli u zglobovima

1) Tradicionalni lijekovi

Liječnici najčešće osobama s bolovima u zglobovima prepisuju antiupalne lijekove poput aspirina, ibuprofena i naproksena. Nešto rjeđe se prepisuju i antidepresivi i relaksanti mišića.


Važno je naglasiti da svi ovi lijekovi tretiraju samo simptome, a ne uzrok bolova. Također, dugoročna primjena ovih lijekova može izazvati i razne nuspojave, od gubitka apetita i probavnih smetnji do nesanice i anksioznosti. 


Stoga se ne preporučuje da u lijekovima na recept tražite dugoročno rješenje. 


Umjesto toga se fokusirajte na rješavanje samog uzroka boli. U tome vam mogu pomoći neke druge metode koje ćemo navesti, ali preporučujemo i da se konzultirate s liječnikom.


2) Suplementi i preparati za lokalnu primjenu

Preparati za lokalnu primjenu (kreme, gelovi i sl.) se utrljavaju na kožu, odnosno bolno područje, kako bi se bol smanjila. Oni su dobar izbor za momentalnu eliminaciju boli u zglobovima. 


No, za dugoročne rezultate ipak preporučujemo da odaberete oralne suplemente. 


Oralni suplementi snažnije djeluju od preparata za lokalnu primjenu i polučuju bolje rezultate. Razlog je u tome što određene molekule, poput molekula kolagena, ne mogu potpuno prodrijeti u naše tijelo izvana. 


Zato ih je bolje unositi direktno u organizam oralnim putem, barem ako želimo apsorbirati maksimalnu količinu zdravih tvari iz suplemenata.


Osobama s bolovima u zglobovima se preporučuju suplementi s omega-3 masnim kiselinama, kurkuminom, glukozaminom,kondroitinom, a u zadnje vrijeme sve više — s kolagenom!


Postoji dobar razlog zašto se kolagen danas često preporučuje osobama s bolovima u zglobovima.


Naime, studije pokazuju da suplementi s kolagenom mogu potaknuti regeneraciju zglobne hrskavice i smanjiti bolove u zglobovima. Kolagen inače i prirodno izgrađuje zglobnu hrskavicu pa ne čudi da bi mogao imati blagodatan učinak na nju. 


3) Injekcije

Kad bol postane nepodnošljiva, ona se može momentalno smanjiti injekcijama sa steroidima


Međutim, ovaj tretman se prepisuje samo u izvanrednim slučajevima, odnosno kad je bol neizdrživa. Injekcije nisu dugoročna strategija niti će vam pomoći otkloniti uzrok boli.


4) Fizikalna terapija

Tjelovježba općenito osnažuje cijeli organizam, vraća mu funkcionalnost i smanjuje bolove u zglobovima. 


No, preporučujemo da u početku ne vježbate sami kod kuće već da odaberete profesionalnu fizikalnu terapiju.


Naime, određene vježbe vam mogu više štetiti nego koristiti. Zato je najbolje da se prvo konzultirate s fizikalnim terapeutom. On će vam pokazati vježbe koje su najpogodnije s obzirom na vaše stanje, ali vas i upozoriti na vježbe koje trebate izbjegavati. Bolje spriječiti nego liječiti!


5) Samopomoć kod kuće

Kao samopomoć kod kuće, preporučujemo dva tipa terapije: terapiju ledom i terapiju toplinom. 


Terapija ledom (krioterapija) može smanjiti upalu i bolove u zglobovima te poboljšati cirkulaciju. Trebat će vam led ili neki smrznuti proizvod (poput smrznutog mesa) da biste ju izveli kod kuće.


Zamotajte led ručnikom i prislonite ga na bolno mjesto. Oblog zadržite ovdje do 15 minuta kako ne biste oštetili kožu ili živce.


Ako vam terapija ledom ne odgovara, isprobajte toplinsku terapiju. Toplinska terapija također potiče cirkulaciju, a uz to i smiruje mišiće.


Za izvođenje ove terapije trebat će vam vlažan topli oblog ili ručnik. Prislonite oblog ili ručnik na bolna mjesta i zadržite ovdje do 15 minuta. Ako vam je potrebna duža terapija, preporučujemo toplu kupku. 


Pokušajte naizmjenično isprobavati ove dvije terapije tijekom mjesec dana. Nije potrebno primjenjivati ih svaki dan, no neki kontinuitet je ipak poželjan kako biste dobili bolje rezultate.


Kada trebate posjetiti liječnika?

Liječnika možete posjetiti čim vam bol postane nepodnošljiva. Ne trebate čekati druge znakove.


No, ako bol nije nepodnošljiva, obratite pažnju na to imate li neke druge simptome koji bi mogli zahtijevati liječnički nadzor:


 • Oticanje zglobova
 • Povećanje zglobova
 • Zvukovi (na primjer, škripa) tijekom pokretanja zglobova
 • Smanjena pokretljivost zgloba 
 • Pojačano crvenilo, bol i toplina u zglobu


Ako uz bol primjećujete i neke od ovih simptoma, savjetujemo da se što prije obratite liječniku. Nema razloga za uzbunu, no bolje je da što prije otkrijete pravi uzrok boli.


Česta pitanja

Je li bol u zglobovima simptom COVIDa-19?

Neke osobe koje su preboljele COVID-19 su rekle da su iskusile bolove u zglobovima tijekom ili nakon zaraze. No, iako su mogući, bolovi u zglobovima nisu vrlo česti simptomi zaraze COVID-om 19.


Siguran način za oslobađanje boli u zglobovima: Pro Collagen 19

Pro Collagen 19 sadržava samo prirodne sastojke, poput vitamina C, te je potpuno siguran za ljude.


On pokreće proizvodnju kolagena, “proteina mladosti”, u vašem tijelu. Kolagen je važan jer može smanjiti bol u zglobovima i uspješno tretirati osteoartritis. 


Prve rezultate ćete primijetiti već unutar 30 dana korištenja.


Sve što trebate jest odvojiti 5 minuta dnevno da biste popili ovaj ukusni napitak prije jela.