Muče vas bore na čelu? Saznajte kako ih se riješiti

Muče vas bore na čelu? Saznajte kako ih se riješiti

Bore na čelu su često prve bore s kojima se susrećemo kako starimo, a čak 12% ljudi ih dobiva već u 20-ima. Srećom, postoje metode kojima ih možemo ukloniti, a čak i prevenirati. O njima ćemo govoriti više u nastavku — no, prvo moramo razumjeti kako bore uopće nastaju.


Sadržaj

Kako se formiraju bore na čelu?

Možemo li spriječiti nastajanje bora na čelu?

Možemo li ukloniti postojeće bore na čelu?

5 stručnih metoda za uklanjanje bora na čelu

Prirodni načini uklanjanja bora na čelu

Česta pitanja

Pro Collagen 19: Smanjite bore na čelu uz 100% siguran i učinkovit suplement


Kako se formiraju bore na čelu?

Bore na čelu, vertikalne linije iznad obrva do tjemena, nastaju uslijed pomicanja mišića čela:

čelo puno bora

Najčešće se ove bore formiraju zbog učestalog podizanja obrva.


No, pod bore na čelu također možemo ubrojiti i bore između obrva koje, pak, nastaju mrštenjem ili drugim izrazima lica koji dovode do skupljanja obrva:

lice puno bora

U ovom članku ćemo navesti metode za uklanjanje i jednog i drugog tipa bora na čelu.


Općenito možemo reći da bore i prirodno nastaju uslijed starenja jer naša koža počinje proizvoditi manje kolagena i elastina, dva proteina koji koži daju glatku teksturu i drže ju zategnutom.


Možemo li spriječiti nastajanje bora na čelu?

Donekle. Kao što smo već rekli, našem tijelu s godinama prirodno počinje nedostajati kolagena pa će se bore ipak neizbježno pojaviti. Međutim, svakako možemo prevenirati njihovo produbljenje.


U tu svrhu, izbjegavajte:


  • Pretjerano izlaganje suncu, posebice bez zaštitne kreme
  • Izlazak na sunce bez sunčanih naočala
  • Mrštenje, podizanje obrva i slične facijalne ekspresije 
  • Pušenje cigareta i sličnih proizvoda koji sadržavaju toksine
  • Udisanje dima od cigareta i sličnih toksičnih proizvoda


Savjetujemo i da pijete što više vode te se zdravo hranite. Također razmislite o konzumiranju suplemenata s kolagenom


Naime, procjenjuje se da se proizvodnja kolagena u našem tijelu godišnje smanjuje za čak 1% nakon što zakoračimo u 20-e. Stoga suplementi s kolagenom nisu rješenje samo za uklanjanje bora, već i za njihovu prevenciju


Možemo li ukloniti postojeće bore na čelu?

U nekim slučajevima doista možemo ukloniti postojeće bore na čelu. Prenijet ćemo što o tome kaže jedan dermatolog:


“Kad bore na čelu nisu duboko urezane u kožu, moguće ih je ukloniti. No, ako su bore doista duboke, tad ih možda nećete moći potpuno eliminirati.” — Joshua Zeichner, dermatolog


Isti dermatolog također je naveo da što prije počnete tretirati bore na čelu, to su veće šanse da ćete ih uspješno ukloniti ili barem značajno smanjiti. Dakle, ne čekajte da bore na čelu postanu duboke kako biste ih počeli tretirati!


5 metoda za uklanjanje bora na čelu

Lifting lica

Prednosti

        ✔ Dugotrajni rezultati

✔ Smanjenje svih bora na licu

✔ Zatezanje kože

Nedostaci: 

        ✖ Cijena

✖ Dostupno samo onima iznad 40 godina


Lifting lica, ili face lifting, je postupak koji zateže cijelo lice i povećava proizvodnju kolagena u tijelu. Dakle, ovaj je postupak dobro rješenje ne samo za bore na čelu, već za uklanjanje svih bora na licu. 


Danas su vam na raspolaganju i kirurški i nekirurški face lifting pa ne morate nužno “otići pod nož”. Proces oporavka varira o tipu liftinga na koji se odlučite, no većina poliklinika navodi 2-3 tjedna nakon tretmana kao okvirni rok.


No, problem s face liftingom je što je on u pravilu namijenjen starijima od 40 te ga mnoge klinike ne odobravaju mlađim osoba. Drugi, potencijalno i najveći problem je cijena face liftinga koja u Hrvatskoj varira između čak 25,000 i 35,000 kn.


Ipak, ovaj tretman ima i značajnu prednost, a to su vrlo dugoročni rezultati. Rezultati su u prosjeku vidljivi od 10 do 20 godina, ovisno o vrsti liftinga na koji se odlučite. Prve rezultate vidjet ćete nakon otprilike 6 tjedana.


botox injekcije za usne

Botoks

Prednosti:

✔ Relativno pristupačna cijena

✔ Brzi rezultati

Nedostaci:

✖ Mogućnost ozbiljnih nuspojava

✖ Potencijalno neprirodni rezultati

✖ Relativno kratkotrajni rezultati


Botoks se u pravilu preporučuje onima koji se bore sa srednje dubokim do dubokim borama na čelu. Najčešće se ne savjetuje (i, ponekad, ne odobrava) onima s plićim borama.


Prve rezultate možete očekivati 2-7 dana nakon tretmana, a potrajat će 3-6 mjeseci. No, što više puta ponovite tretman, to ćete više produžiti trajanje rezultata jer se mišići na čelu smanjuju sa svakim tretiranjem botoksom. 


Cijena jednog tretmana u Hrvatskoj iznosi između 1,500 i 2,500 kn. Ovo je cijena za tretiranje jedne regije na licu, a što to točno znači najčešće ovisi o poliklinici. Na primjer, bore na čelu se mogu, ali i ne moraju kategorizirati kao jedna regija. 

Tumačenje dodatno može ovisiti i o veličini površine koju želite tretirati. Dakle, ako želite tretirati veće područje lica, možda ćete morati platiti cijenu tretmana za nekoliko regija.


Moramo upozoriti i na mogućnost ozbiljnih nuspojava uslijed tretmana botoksom. Iako se ozbiljne nuspojave prema službenim statistikama ne događaju često, one mogu biti opasne. Uključuju probleme s disanjem i gutanjem te slabost u mišićima.


Mogu se javiti i druge, manje ozbiljne nuspojave (koje su ujedno i učestalije). Među njima su posebno česti simptomi slični gripi, glavobolja, mučnina, crvenilo i bol. 


Druga mana tretmana botoksom su potencijalno neprirodni i relativno kratkoročni rezultati


dermalni fileri

Dermalni fileri

Prednosti: 

        ✔ Prirodni i brzi rezultati

✔ Brz proces oporavka

✔ Relativno pristupačna cijena

Nedostaci: 

        ✖ Relativno kratkotrajni rezultati


Dermalni fileri, kao što su hijaluronski fileri, se koriste za uklanjanje svih bora na licu. Najčešće daju vrlo prirodne rezultate, a prvi se pojavljuju odmah nakon tretmana.

Cijena im je relativno pristupačna, no znatno ovisi o tipu filera koji se koristi i brendu koji ga proizvodi. Na primjer, cijena hijaluronskih filera može varirati između 2,000 i 8,000 kn, ovisno o tome o kojem se brendu radi. 

Ipak, ako usporedimo cijenu filera s face liftingom, ona je i dalje relativno pristupačna — iako, naravno, fileri ne daju ni izbliza toliko dugoročne rezultate. Učinci će potrajati od 6 mjeseci do 2 godine, a preporučuje se da se tretman ponavlja čak svaka tri mjeseca za najbolji učinak.


Kemijski piling

Prednosti:

        ✔ Pristupačna cijena

✔ Potencijalno vrlo dugoročni rezultati

✔ Smanjuje i druge znakove starenja osim bora

Nedostaci:

        ✖ Ponekad se tretman mora ponoviti i više puta godišnje 

✖ Postupak može biti kompliciran


Kemijski piling se uglavnom koristi za uklanjanje plićih bora, a ujedno pomlađuje kožu i daje joj sjaj. Izvodi se kemijskim otopinama koje izazivaju guljenje kože (eng. peeling = guljenje).


U pravilu se vrše tri vrste kemijskog pilinga, o čemu može ovisiti i cijena tretmana: površinski, srednje duboki i duboki kemijski piling. Intenzitet najčešće ne birate sami, već vam ga preporučuju dermatolozi.


Sam postupak je pomalo kompliciran jer se kemijski piling najčešće mora izvoditi u nekoliko tretmana u razmaku od jednog do dva tjedna.


No, zato je cijena jednog tretmana vrlo pristupačna. Kako smo već rekli, ona može znatno varirati, no najčešće se kreće između 600 i 1000 kn po tretmanu za cijelo lice. 


Ipak, treba imati na umu da se ovaj postupak kasnije treba ponavljati. Zapravo, preporučuje se da ga za najbolje rezultate ponovite 3 puta godišnje.


Trajnost rezultata varira ovisno o vrsti kemijskog pilinga koji se primjenjuje. Tako rezultati ponekad mogu potrajati samo mjesec dana, a ponekad cijelog života. O ovome se svakako unaprijed konzultirajte s dermatologom ili kozmetičarem.


Pro Collagen 19

Alternativno rješenje: Suplementi s kolagenom

Prednosti: 

        ✔ Pristupačna cijena

✔ Višestruki benefiti za zdravlje i ljepotu

✔ Lakoća korištenja

✔ Izostanak nuspojava

Nedostaci:

        ✖ Zahtijeva kontinuitet


Suplementi s kolagenom idealan su odabir za one koji žele prirodno ukloniti bore na čelu (i ostatku lica). Naime, kolagen se i prirodno nalazi u našoj koži te ima izrazito blagodatno djelovanje. 

Istraživanja pokazuju da oralna konzumacija peptida kolagena može značajno smanjiti bore na čelu i licu. Štoviše, prednost kolagena jest to što simultano djeluje na sve bore na našoj koži, a ima i druge benefite, poput jačanja kose i noktiju ili smanjenja celulita.

Druga prednost suplemenata s kolagenom naspram tretmana je njihova cijena. Iako ona varira ovisno o proizvođaču, u pravilu su svi suplementi jeftiniji od dostupnih tretmana. 

Naravno, suplementi imaju i jednu očitu manu: potrebu za kontinuiranom primjenom. 

Jednokratna konzumacija nije dovoljna — zapravo, suplement biste trebali konzumirati minimalno mjesec dana za prve vidljive rezultate. Savjetujemo da i nakon toga nastavite s konzumacijom kako biste rezultate i zadržali. 

Trajanje rezultata ovisi o tome koliko ćete dugo uzimati suplement. Pritom je važno naglasiti da suplementi s kolagenom imaju minimalne i rijetke nuspojave te se i preporučuju za dugotrajnu konzumaciju.


Prirodni načini uklanjanja bora na čelu

Kokosovo ulje

Neke studije pokazuju da kokosovo ulje može smanjiti izraženost bora na čelu. Ipak, treba naglasiti da za to još nemamo dovoljno čvrste dokaze. 


Ipak, vrijedi probati — posebno zato što s kokosovim uljem nećete pogriješiti. Čak i ako vam ne smanji bore, ono će hidratizirati vašu kožu, a možda i ubrzati zarastanje rana.


  • Savjetujemo da mažete lice kokosovim uljem dva puta na dan. Prije toga svakako uklonite šminku i očistite lice. 


Ulje jojobe

Niti ulje jojobe nije još dovoljno istraženo, no neke studije ipak ukazuju na to da bi ono moglo biti dobar izbor za uklanjanje bora na čelu. 


  • Način primjene je isti kao i u slučaju kokosova ulja: namažite čisto lice ovim uljem dva puta na dan. 


Masaža

Jedno istraživanje pokazalo je da masaža lica može smanjiti bore i obješenost kože. No, ispitanici su u sklopu istraživanja koristili specijalizirani masažni uređaj i anti-aging kremu kako bi dobili ove rezultate. Obična masaža, dakle, možda neće imati iste učinke. 


Ipak, mislimo da je i ova metoda vrijedna testiranja. Možete ju isprobati prateći ovaj video:Vazelin

Prema izjavi jedne dermatologinje, vazelin neće prevenirati pojavu bora na čelu — no, može smanjiti njihovu izraženost. Naime, bore su uvijek najizraženije na suhoj koži. Budući da će vazelin hidratizirati kožu, i bore će biti manje vidljive. 


  • Savjetujemo da namažete lice vazelinom kada se spremate za spavanje. Tako će koža imati nekoliko sati da upije vazelin. 


Česta pitanja

Kada koža počinje stariti?

Koža počinje stariti oko 25-e godine života. No, znakovi starenja se najčešće pojavljuju tek nakon 30-e godine. 


Koji vitamini mogu utegnuti obješenu kožu?

Vitamin C, A, i E mogu utegnuti obješenu kožu. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena, vitamin A doprinosi hidrataciji, a vitamin E štiti našu kožu od oštećenja ultraljubičastim zrakama.


Koji su prvi znakovi starenja?

Prvi znakovi starenja su suha, beživotna i/ili gruba koža, bore, izraženije pore i staračke pjege.


Pro Collagen 19

Pro Collagen 19: Smanjite bore na čelu uz 100% siguran i učinkovit suplement

Bore na čelu javljaju se uslijed nedostatka kolagena u tijelu. Nadomjestite ga!


Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formuli, Pro Collagen 19 će potaknuti vaše tijelo da samo proizvodi više kolagena. Prve promjene moći ćete vidjeti već unutar prvih mjesec dana korištenja, a ako njima ne budete zadovoljni, možete zatražiti povrat novca.