Saznajte kako smanjiti nazolabijalne bore [5+ načina]

Saznajte kako smanjiti nazolabijalne bore [5+ načina]

Nazolabijalne bore su bore oko usana i nosa, a najčešće se formiraju uslijed starenja. Ono što smeta većina žena (i muškaraca) je zapravo dubina bora, a ne same bore. Naime, upravo dubina određuje koliko će bore biti izražene na našem licu. 


Srećom, postoje određene metode kojima se dubina nazolabijalnih bora može kratkoročno ili dugoročno smanjiti. Doznajte sve informacije u ovom članku.


Sadržaj

Što uzrokuje nazolabijalne bore?

5 načina uklanjanja nazolabijalnih bora

1) Korekcija hijaluronskim filerima

2) Korekcija nazolabijalnih bora masnim tkivom (lipofiling)

3) Lasersko pomlađivanje kože

4) Lifting lica

5) Alternativno rješenje: Suplementi s kolagenom

Bonus: Prikrivanje nazolabijalnih bora šminkom

Česta pitanja

Pro Collagen 19: Najsigurnije rješenje za smanjenje nazolabijalnih bora


Nazolabijalne bore

Što uzrokuje nazolabijalne bore?

Nazolabijalne bore nastaju uslijed gubitka kolagena i elastina. Kolagen i elastin su dva proteina zbog kojih koža izgleda mladoliko. Njihovim gubitkom gubi se i elastičnost kože — zbog čega bore postaju vidljive.


No, zašto uopće gubimo ove proteine? Najčešće iz ova tri razloga:


  • Starenje — Naše tijelo s godinama prirodno proizvodi manje kolagena i elastina. Osim toga, starenjem se smanjuje i potpora masnog tkiva prema donjem dijelu obraza, što čini bore dodatno izraženima.
  • Izlaganje suncu — Ultraljubičaste zrake mogu dodatno potaknuti razgradnju kolagena i elastina. 
  • Pušenje — Toksini koji se nalaze u cigaretama također ubrzavaju trošenje kolagena i elastina i produbljuju bore. 


Nazolabijalne bore rjeđe nastaju i kao posljedica naglog gubitka kilograma ili naglog debljanja. 


Uslijed naglog gubitka kilograma dolazi do opuštanja kože, posebice u području lica i vrata. Naglo debljanje, pak, dovodi do popunjavanja obraza, a obje tjelesne promjene dodatno izražavaju bore.


5 načina uklanjanja nazolabijalnih bora

Izdvojili smo prednosti i nedostake pet metoda uklanjanja nazolabijalnih bora kako biste mogli odabrati pravu za sebe.


Spomenut ćemo da se na ovom popisu ne nalazi korekcija botoksom, i to s dobrim razlogom. Naime, suprotno uvriježenom mišljenju, botoks se ne koristi za sve bore. On se primjenjuje samo za bore u gornjem dijelu lica, na primjer za bore oko očiju ili na čelu, pa nije pogodan za nazolabijalne bore.


Hijaluronski fileri

1) Korekcija hijaluronskim filerima

Dermalni fileri su supstance koje se ubrizgavaju ispod površine kože kako bi se koža zagladila ili kako bi se dobio efekt punoće. Najčešće se za ublažavanje bora koriste hijaluronski fileri


Hijaluronski fileri se sastoje od hijaluronske kiseline, šećera koji se prirodno nalazi u koži. On nam pomaže zadržati vodu te koži daje puniji i hidratiziraniji izgled. 


Cijeli tretman traje svega 15-ak minuta, a sastoji se od ubrizgavanja filera tankom iglom na područje nazolabijalnih bora. 


U Hrvatskoj se cijene jednog tretmana hijaluronom kreću između 2,000 i 8,000 kuna, a točna cijena će najviše ovisiti o tipu filera koji se primjenjuje. 


Očekivani rezultati

Najveća prednost hijaluronskih filera je to što su prvi rezultati vidljivi odmah nakon tretmana. Proces oporavka je također kratak i traje do 48h. Konačni rezultati, pak, postaju vidljivi već dva do tri dana nakon tretmana. 


Ovisno o tipu filera koji ćete koristiti, učinci tretmana mogu potrajati od 6 mjeseci do čak 2 godine. U Hrvatskoj se ipak još uvijek najviše koriste fileri brenda Restylane čiji su učinci vidljivi do 12 mjeseci. 


Dakle, mana ovakvih tretmana je to što ćete ih morati redovno ponavljati, najčešće svake godine. Neki čak preporučuju da tretman Restylanom ponavljate svakih 3 do 6 mjeseci. To svakako trebate uzeti u obzir pri planiranju budžeta. 


2) Korekcija nazolabijalnih bora masnim tkivom (lipofiling)

Korekcija bora masnim tkivom, ili lipofiling, funkcionira slično kao dermalni fileri. Razlika je u tome što se umjesto hijaluronske kiseline u kožu ubrizgava masno tkivo. 


Najčešće se tretman izvodi pomoću masnog tkiva samog pacijenta. Uzima se s onog područja tijela na kojem ga ima najviše, a najčešće su to bedra ili područje donjeg dijela trbuha.


Postupak korekcije masnim tkivom traje i nešto duže od korekcije dermalnim filerima — točnije, 60-ak minuta


No, ovaj tretman ima jednu dodatnu i pomalo neočekivanu prednost, a to je da će dio tijela s kojeg se uzima masno tkivo izgledati utegnutije i mršavije. 


No, odmah ćemo spomenuti i glavni nedostatak — cijenu tretmana, koja je poprilično visoka. U Hrvatskoj cijena jednog tretmana varira između 10,000 i 20,000 kn, a postupak se mora ponoviti ako iz prvog pokušaja ne dobijete zadovoljavajuće rezultate. 


Očekivani rezultati

Veliki prednost ovog tretmana je to što rezultati izgledaju prirodno. No, apsolutno najveća prednost je to što oni mogu potrajati cijelog života — lipofiling uklanja postojeće nazolabijalne bore jednom zauvijek


(To, naravno, ne znači da se na licu neće pojaviti nove bore. Kako starimo, možda ćemo imati potrebu da ponovimo tretman.)


Prvi rezultati bit će vidljivi svega nekoliko dana nakon tretmana, dok ćete na konačne rezultate čekati otprilike šest mjeseci


Oporavak najčešće traje 4 do 6 tjedana, no ponekad može potrajati i do 4 mjeseca. Svakako imajte na umu da će oporavak biti dug prije nego se podvrgnete ovom zahvatu.


Lasersko pomlađivanje kože

3) Lasersko pomlađivanje kože

Kao što samo ime kaže, ovaj se tretman izvodi laserom. Laser, odnosno zraka intenzivne svjetlosti, usmjerava se prema koži lica, zagrijava donji sloj kože i tako potiče proizvodnju kolagena.


Tretman u prosjeku traje od 30 minuta do 2 sata, ovisno o površini kože koju tretirate. Ako želite tretirati samo nazolabijalne bore, možete očekivati da će tretman biti kratak.


Cijena jednog tretmana iznosi u prosjeku 3,000 kn u Hrvatskoj, što je značajno manje od, primjerice, lipofilinga. No, ovaj se tretman mora ponoviti nekoliko puta kako bi rezultati bili vidljivi. U nekim slučajevima ga je potrebno ponoviti čak 6 puta, što znači da bi se konačna cijena mogla popeti na vrtoglavih 18,000 kn.


Očekivani rezultati

Nakon tretmana, koža će biti crvena i otečena, a oporavak može trajati između nekoliko dana i mjesec dana. Točno trajanje ovisit će o vrsti laserskog tretmana. 


Prvi rezultati postaju vidljivi kad se koža oporavi, što opet znači da biste na njih mogli čekati neko vrijeme. Dobra vijest je da su ti rezultati ipak poprilično dugoročni i mogu potrajati i do nekoliko godina. 


4) Lifting lica

Lifting lica, ili face lifting, se koristi za zatezanje kože. On potiče proizvodnju kolagena, a usto i formira mišiće i poboljšava tonus. 


Prije se za face lifting koristio isključivo kirurški postupak koji uključuje ono što većina nas želi izbjeći: rezove, šavove, noćenje u klinici. Danas, nasreću, postoje nove tehnologije koje omogućuju i nekirurški postupak.


Bez obzira na koju se proceduru odlučili, face lifting je u oba slučaja skup tretman. Njegova cijena u Hrvatskoj u prosjeku varira između 25,000 i 35,000 kn.


Važno je naglasiti da face lifting nije dostupan svima. Najčešće se izvodi isključivo na osobama iznad 40 godina životne starosti.


Očekivani rezultati

Rezultati face liftinga nisu vječni, no jesu dugoročni — mogu potrajati do 10 godina ako se odlučite na mini face lifting ili do 20 godina ako se podvrgnete “pravom” tretmanu. 


Prvi rezultati se u prosjeku javljaju 6 tjedana nakon tretmana, dok oporavak traje dva do tri tjedna.


Očita prednost ovog tretmana je to što on ne cilja samo nazolabijalne bore, već smanjuje izraženost i svih drugih bora na licu te zateže kožu.


Iako se face lifting ponekad spominje u negativnom kontekstu, njegovi učinci mogu djelovati prirodno ako surađujete s dobrom poliklinikom.


Pro Collagen 19

5) Alternativno rješenje: Suplementi s kolagenom

Brojne studije potvrđuju da suplementi s kolagenom iznimno učinkovito smanjuju bore. Jedna takva studija utvrdila je da oralni suplementi s kolagenom mogu smanjiti izraženost bora te poboljšati hidratiziranost i elastičnost kože. 


Kolagen ima i dodatne prednosti spram tradicionalnih metoda smanjenja nazolabijalnih bora:


  • Uzimanje suplemenata s kolagenom je lakše od podvrgavanja invazivnijim tretmanima. 
  • Kolagen je siguran za ljude, a i prirodno se nalazi u koži. 
  • Suplementi s kolagenom su u pravilu jeftiniji od klasičnih tretmana protiv bora. Točna cijena ovisit će o proizvođaču, no za primjer možemo uzeti bočicu Pro Collagena 19 koja košta 350 kn, a potrajat će vam mjesec dana.


Najčešće se izbor svodi na dva tipa suplemenata s kolagenom: suplemente za lokalnu primjenu, kao što su kreme, serumi i losioni, i oralne suplemente poput tekućeg kolagena, kolagena u prahu, tableti i slično. 


Oralni suplementi su znatno učinkovitiji od suplemenata za lokalnu primjenu. Naime, molekula kolagena je teška i ne može učinkovito prodrijeti u kožu izvana. Za maksimalnu apsorpciju je, stoga, potrebno unositi kolagen “iznutra”.


Očekivani rezultati

Rezultati mogu postati vidljivi nakon nekoliko dana do mjesec dana nakon korištenja suplemenata. Ovo će najviše ovisiti o tome koji suplement odaberete. 


Također, kolagen biste trebali redovno i dugoročno konzumirati kako biste zadržali rezultate. Ako prestanete uzimati suplement, rezultati bi se mogli početi povlačiti, što može biti mana.


No, s druge strane, to znači da ćete rezultate moći održati dokle god uzimate kolagen — dakle, nema roka trajanja!


Druga značajna prednost kolagena su njegovi višestruki benefiti za zdravlje i ljepotu. On vam može pomoći zadržati željenu kilažu, ublažiti bol u zglobovima, ojačati kosu i nokte i još mnogo toga.


Bonus: Prikrivanje nazolabijalnih bora šminkom

Ako se još niste odlučili ni za jedan tretman, možete prikriti nazolabijalne bore šminkom. Pratite upute u ovom videu:Česta pitanja

Mogu li se nazolabijalne bore dugoročno ukloniti?

Nazolabijalne bore se mogu dugoročno ukloniti, ali jedino transferom masnog tkiva (lipofiling). 


Mogu li nazolabijalne bore nestati gubitkom kilograma?

Nazolabijalne bore ne mogu nestati gubitkom kilograma. Zapravo, nagli gubitak kilograma (kao i debljanje) može dodatno naglasiti nazolabijalne bore. 


Postaruju li nazolabijalne bore? 

Nazolabijalne bore čine lice naizgled starijim.


Pro Collagen 19: Najsigurnije rješenje za smanjenje nazolabijalnih bora

Ako niste spremni na invazivne i skupe tretmane, savjetujemo da isprobate suplemente s kolagenom. Preporučujemo vam Pro Collagen 19 koji će potaknuti vaše tijelo da samo proizvodi kolagen. 


Konzumacijom ovog suplementa u tijelo unosite vitamin C i druge sastojke koji djeluju kao “okidači” za proizvođenje kolagena u organizmu. 


Iako 100% prirodan, ovaj suplement izuzetno učinkovito smanjuje bore. Čak i ako ne budete zadovoljni rezultatima, možete nam javiti u roku od 30 dana i vraćamo vam novac.