Kako smanjiti bore ispod očiju? [6 metoda]

Kako smanjiti bore ispod očiju? [6 metoda]

Sasvim je normalno da se bore ispod očiju javljaju kako starimo. Ipak, one nam mogu znatno narušiti samopouzdanje i tako ugroziti kvalitetu života.


Iako bore ne možemo u potpunosti prevenirati, možemo odgoditi njihovu prvu pojavu te smanjiti vidljivost. Pokazat ćemo vam kako u ovom članku.


Sadržaj

Kako nastaju bore ispod očiju?

Kako pomladiti područje oko očiju?

Potaknite tijelo da proizvodi više kolagena uz Pro Collagen 19


Kako nastaju bore ispod očiju?

Pojava bora oko očiju je sasvim normalna. Ona je neizbježan dio procesa starenja. 


Naime, kako starimo, tako proizvodimo sve manje kolagena i elastina, u žena se snižavaju razine estrogena, usporava nam se prijenos vlage iz epiderme u dermu te dolazi do niza drugih tjelesnih promjena koje utječu na pojavu bora. 


No, koža oko očiju je i posebno osjetljiva jer je tanka. Upravo zato se bore oko očiju mogu javiti prije nego druge bore na licu. 


I vanjski (okolišni) čimbenici također mogu doprinijeti pojavi bora oko i ispod očiju:


 • Pušenje
 • Genetika
 • Izloženost suncu (i štetnom UV zračenju)
 • Dehidracija 
 • Često trljanje očiju
 • Česte repetitivne facijalne ekspresije


Dinamičke VS statičke bore oko očiju

Prije nego prijeđemo na metode za pomlađivanje kože oko očiju, kratko ćemo definirati razliku između dinamičkih i statičkih bora.


Ova razlika je važna jer vam može dati uvid u ozbiljnost stanja i pomoći vam izabrati pravi tretman za sebe.


 • Dinamičke bore su bore koje postaju vidljive tek aktivacijom mišića (na primjer, kad se smijemo). 
 • Statičke bore su bore koje su vidljive na koži čak i kada mišići nisu aktivni. 


Ako imate dinamičke bore ispod očiju, tad niste dobar kandidat za intenzivnije medicinske i kozmetičke tretmane poput botoksa ili dermalnih filera. Umjesto toga, isprobajte druge metode za zatezanje kože oko očiju koje ćemo opisati u nastavku.


Ako, pak, imate statičke bore oko očiju, tada možete birati između kozmetičkih i medicinskih tretmana i prirodnijih metoda. Vaša odluka ovisti će o tome kakve rezultate želite te koliko ste ih spremni platiti. Kako pomladiti područje oko očiju

Za zatezanje kože oko očiju i smanjenje bora se najčešće savjetuje šest metoda koje ćemo pobrojati u nastavku.

Kozmetički i medicinksi tretmani


1) Kozmetički i medicinski tretmani

Danas su dostupni zaista raznovrsni kozmetički i medicinski tretmani protiv bora. Ovdje smo izdvojili pet takvih tretmana koji se preporučuju za područje oko očiju.


a) Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi mogu biti iznimno učinkoviti, no samo ako imate pliće bore. Tretman podrazumijeva nanošenje kemijskih otopina koje dovode do eksfolijacije kože. 


Cijena jednog tretmana u Hrvatskoj iznosi između 600 i 1,000 kn, no preporuča se da ga ponovite čak 3 puta godišnje.


b) Dermalni fileri

Postoje razni dermalni fileri na tržištu, no za tretiranje bora oko očiju se najčešće primjenjuju hijaluronski fileri. Oni daju iznimno prirodne rezultate koji mogu potrajati do 12 mjeseci. 


Cijena u Hrvatskoj varira između 2,000 i 8,000 kn ovisno o brendu filera koji se koristi.


c) Botoks

Tretman botoksom se preporučuje osobama sa srednje dubokim do dubokim borama oko očiju. 


Rezultati mogu potrajati do 6 mjeseci, no oni ponekad mogu biti izrazito neprirodni. Možete očekivati da ćete jedan tretman platiti između 1,500 i 2,500 kn.


via GIPHY


d) Terapija laserom

Ovaj treman je dobar izbor za pliće bore oko očiju, no ne i za dublje “brazde”. Njime se potiču fibroblasti na proizvodnju kolagena i elastina. 


Nakon tretmana je potrebno izbjegavati sunce 7-10 dana, a sam tretman u prosjeku traje između 30 minuta i 2 sata. Prosječna cijena jednog tretmana u Hrvatskoj iznosi 3,000 kn.


e) Microneedling (terapija mikroiglicama)

Microneedling je još jedan tretman koji ublažava bore oko očiju potičući tijelo na proizvodnju kolagena. 


Izvodi se pomoću iglica koje se ubadaju u kožu oko očiju. Tako se zapravo stvaraju mikrooštećenja na koži koja zatim potiču tijelo na proizvodnju novog tkiva bogatog kolagenom. Jedan tretman u prosjeku košta 1,500 kn.


2) Masaža područja oko očiju

Masaža općenito može poboljšati cirkulaciju i potaknuti naše tijelo na proizvodnju kolagena, čime možemo usporiti proces starenja, odnosno, odgoditi vidljive znakove. 


Jedno istraživanje je također pokazalo da masaža lica pomoću anti-aging uređaja može smanjiti bore. No, tijekom masaže je korištena i posebna anti-aging krema tako da ne možemo biti sigurni čemu pripisati pozitivne rezultate (masaži, uređaju ili kremi). 


Ipak, budući da masaža područja oko očiju nema nikakvih nuspojava, svakako vrijedi isprobati ovu metodu i vidjeti hoće li vam donijeti rezultate. 


Pokušajte izvoditi masažu svaki dan tijekom barem 8 tjedana. 


Možete ju prakticirati pomoću anti-aging uređaja, no to nije nužno. Umjesto toga, možete jednostavno koristiti prste i raditi pokrete prikazane u ovom videu:3) Hijaluronska kiselina za kožu oko očiju

Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u očima, koži i zglobovima. Ona pomaže u hidrataciji kože, a čini se da može i smanjiti bore oko očiju. 


Prije svega, trebate znati da na tržištu postoje dva tipa proizvoda s hijaluronskom kiselinom: 


 • Lokalni preparati — Preparati koji se nanose na kožu. Primjer: krema za područje oko očiju. 
 • Dodaci prehrani — Suplementi koji se unose direktno u organizam. Primjer: tablete s hijaluronskom kiselinom.


Lokalni preparati su obično manje učinkoviti od dodataka prehrani. No, neka istraživanja potvrđuju da kreme s hijaluronskom kiselinom mogu smanjiti dubinu bora te zategnuti kožu.


Istraživanja na dodacima prehrani s hijaluronskom kiselinom također potvrđuju njene pozitivne učinke na bore.


Dakle, za tretiranje bora oko očiju možete izabrati i lokalne preparate i dodatke prehrani s ovom pomlađujućom kiselinom.


Imajte na umu da rezultate nećete vidjeti odmah. Čini se da je dodatke prehrani potrebno konzumirati oko 12 tjedana kako bi se pojavili prvi rezultati, dok bi vam s lokalnim preparatima moglo trebati i duže.


4) Hidratacija područja oko očiju

Bore se lakše stvaraju i produbljuju kad je koža suha i dehidrirana. Stoga održavajte područje oko očiju hidratiziranim kako bi smanjili rizik od stvaranja bora.


Na tržištu postoje specijalizirane kreme za hidrataciju. Glavni sastojak u mnogima od njih je već spomenuta hijaluronska kiselina, no dobar su izbor i kreme s vitaminom E, pantenolom i glicerinom


Ako ne želite kupovati specijalizirane kreme za hidrataciju, u tu svrhu možete koristiti i namirnice koje vjerojatno imate u kuhinji: maslinovo ulje, kokosovo ulje ili mlijeko


Utrljajte ih na područje ispod očiju, ostavite da odstoje 10-15 minuta, a višak zatim odstranite čistom gazom ili vaticom.


5) Suplementi s vitaminom C

Vitamin C potiče prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu, a kolagen je važan jer našoj koži daje elastičnost. Tako nam može pomoći suzbiti pojavu bora i opuštanje kože. 


No, nije svaki suplement s vitaminom C jednako učinkovit. 


Naime, naše tijelo iz većine suplemenata može apsorbirati samo 20% ukupne količine vitamina C. To znači da oko 80% vitamina propada te iz njega ne uspijevamo dobiti benefite. 


Stoga savjetujemo da odaberete suplemente s vitaminom C u liposomalnom obliku. 


Liposom je mjehurić u koji se vitamin C (ili druga supstanca) injektira. On ne dopušta tijelu da razgradi vitamin C onoliko brzo koliko bi ga tijelo inače razgradilo kad ne bi bilo liposoma. Time se apsorpcija povećava s 20% na čak 90%.


Ako želite investirati u najbolji suplement, doznajte više o Pro Collagenu 19 koji sadržava liposomalni vitamin C i dokazano potiče proizvodnju kolagena u tijelu.

Zaštita kože od sunca


6) Dnevni rituali protiv bora

Budući da je koža oko očiju izrazito osjetljiva, svakog dana biste trebali poduzeti određene korake za njenu zaštitu i njegu. 


 • Zaštitite kožu od sunca kremom sa zaštitnim faktorom prije nego izlazite na sunce, čak i ujutro i zimi
 • Nosite sunčane naočale kako biste spriječili škiljenje 
 • Spavajte barem 7 sati svake noći jer koža proizvodi kolagen tijekom spavanja
 • Pijte dovoljno vode kako bi koža oko očiju i na cijelom licu ostala hidratizirana
 • Pripazite na prehranu i izbjegavajte hranu koja ubrzava starenje kože, poput pržene hrane i hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i šećera
 • Hidratizirajte područje oko očiju dva puta na dan kremom za njegu ili blagodatnim namirnicama iz kuhinje


Potaknite tijelo da proizvodi više kolagena uz Pro Collagen 19

Najbolje dugoročno rješenje za bore ispod očiju nije unos kolagena u organizam, već poticanje tijela da ga samo proizvodi. U tome vam može pomoći Pro Collagen 19. 


Ovaj jedinstveni proizvod na tržištu dokazano povećava prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu. Tako vašu kožu održava sjajnom i zategnutom te smanjuje vidljivost postojećih bora.