Starenje kože: 8 znakova na koje trebate obratiti pažnju

Starenje kože: 8 znakova na koje trebate obratiti pažnju

Starenjem se događaju promjene i unutar našeg tijela i na njemu. 


U ovom članku ćemo vam pokazati kako možete prepoznati starenje kože pomoću 8 glavnih znakova. Govorit ćemo i o tome kako možete ublažiti ove znakove starenja prakticiranjem dobrih navika i izbjegavanjem loših. Krenimo!


Sadržaj

Čimbenici koji utječu na starenje kože

8 znakova starenja kože

Kako smanjiti vidljive znakove starenja kože

Česta pitanja

Trebate li suplement za usporavanje starenja kože?


Čimbenici koji utječu na starenje kože

Na starenje kože utječu dvije vrste čimbenika:


 • Unutarnji (biološki) čimbenici
 • Vanjski (okolišni) čimbenici


Upoznavanje s oba tipa čimbenika nam može pomoći usporiti proces starenja. Zato ćemo ih nabrojati u nastavku.


Unutarnji čimbenici 

Intrinzično starenje kože uzrokovano je unutarnjim faktorima koje ne možemo izbjeći. 

(Iako možemo smanjiti njihov učinak. O tome ćemo više govoriti u nastavku.)


Glavni unutarnji faktori koji dovode do intrinzičnog ili kronološkog starenja kože su:


 • Manjak kolagenaKolagen je protein kojoj koži daje elasticitet, sjaj i zategnutost. Naše tijelo ga prirodno proizvodi, no ta se proizvodnja smanjuje otprilike za 1% svake godine odkad navršimo 20. 
 • Promjene u vlaknima kolagena i elastina — Vlakna kolagena i elastina postaju opuštenija i deblja također otprilike nakon 20-e godine života. Ovo dovodi do opuštanja kože i nastajanja bora. 
 • Usporeni prijenos vlage — U 30-ima se usporava prijenos vlage iz derme u epidermu, zbog čega koža počinje djelovati beživotno i tanko. 
 • Smanjenje estrogena — U menopauzi se smanjuju razine estrogena u žena, što dovodi do isušivanja kože i čini ju osjetljivijom. 


Postoje i drugi faktori koji utječu na starenje kože, no ovo su glavni. Također, treba naglasiti da se otprilike u svakom desetljeću života događaju promjene u tijelu koje dodatno ubrzavaju proces starenja. 


Na primjer, u tridesetima dolazi do usporavanja prijenosa vlage u koži, a k tome proizvodimo i manje kolagena i elastina (promjene koje se već počinju događati u dvadesetima). 


Upravo zato znakovi starenja postaju izraženiji što smo stariji, a u našim dvadesetima će se većinom tek jedva primijetiti — osim ako se često izlažemo i vanjskim faktorima starenja. O njima ćemo više govoriti u nastavku.


Vanjski čimbenici

Vanjski faktori također mogu dodatno ubrzati proces starenja. Oni uzrokuju tzv. ekstrinzično starenje kože, a povezani su sa stilom života.


Svi vanjski faktori koje ćemo nabrojati su zapravo povezani s utjecajem slobodnih radikala


Slobodni radikali su reaktivne molekule kisika koje mogu oštetiti bjelančevine, DNK i stanične membrane. Između ostalog, mogu oštetiti i stanice koje proizvode kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu — zbog čega doprinose starenju kože.


Iako slobodni radikali nastaju i kao nusprodukt normalnih funkcija u tijelu, određeni vanjski faktori mogu dodatno potaknuti njihovu proizvodnju. Ti vanjski faktori su: 


 • Sunce (UV zračenje): Osobe sa svijetlim fototipom (tenom) brže stare uslijed UV zračenja od osoba sa tamnijm fototipom.
 • Pušenje
 • Prehrana: Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i šećera te prerađena hrana (poput kobasica ili salama) posebno potiču proizvodnju slobodnih radikala. 
 • Zagađeni zrak
 • Izloženost industrijskim kemikalijama


8 znakova starenja kože

Štetni prirodni i vanjski čimbenici će se prije ili poslije odraziti na kožu i uzrokovati određene promjene koje povezujemo sa starenjem. 


Ovdje smo izdvojili osam takvih najčešćih znakova starenja kože. 


1) Pojava bora 

Bore prvenstveno nastaju kao posljedica facijalnih ekspresija. Na primjer, područje oko očiju i usana se naborava kada se smijemo.


Međutim, u mladosti je naša koža dovoljno fleksibilna da se vrati u prvotno stanje bez vidljivih posljedica. Nažalost, s vremenom gubimo kolagen i elastin zbog čega koži počinje manjkati fleksibilnosti i ne može se više vratiti u početno stanje. 


Vrijedi spomenuti da se bore produbljuju uslijed djelovanja vanjskih čimbenika, ali i drugih unutarnjih faktora — poput gubitka masti u dubljim dijelovima kože lica. 

Pojava bora


2) Staračke pjege

Mrlje na koži poznatije kao staračke pjege nastaju uslijed dugotrajnog izlaganja UV zračenju. Smeđe su ili crvenkaste boje. 


Obično se pojavljuju na dijelovima tijela koji su najizloženiji suncu, a u većini ljudi to su sljedeća područja:


 • Dekolte
 • Lice
 • Ramena
 • Ruke


Staračke ili sunčane mrlje spadaju u najčešće znakove starenja kože, a obično se javljaju oko 50-e godine života. No, mogu se javiti i ranije — posebice ako puno vremena provodite vani na suncu.


Uglavnom su potpuno bezopasne, no ponekad mogu rezultirati razvojem melanoma. Ako vaš liječnik sumnja na melanom, uzet će uzorak i poslati ga na analizu.


Staračke pjege

(Izvor: Orange Coat Aesthetics)


3) Isušivanje kože lica

Kao što smo već rekli, starenjem se usporava prijenos vlage iz derme u epidermu — odnosno iz srednjeg u gornji sloj kože. Upravo se zato derma (vanjski, vidljivi sloj kože) isušuje i počinje djelovati beživotno. 


Suha koža je često i gruba te izaziva svrbež. 


4) Gruba tekstura kože

Iznad smo spomenuli da koža postaje gruba uslijed isušivanja. No, starenjem dolazi do još jedne promjene u tijelu koja kožu čini dodatno grubom.


Naime, naše tijelo prirodno obavlja “piling” kože, odnosno odstranjuje mrtve stanice i zamjenjuje ih novim, mladim stanicama. Međutim, prirodna eksfolijacija se usporava kako starimo te tijelo više ne može dovoljno brzo ukloniti sve mrtve stanice. 


Baš zato koža počinje dobivati grubu teksturu — na površini nema dovoljno novih stanica koje bi joj dale mekši dojam.


5) Produbljenje pora

Koža kojoj nedostaje elasticiteta počinje se rastezati i opuštati. Pore posljedično postaju vidljivije, a mogu se i doslovce produbiti.


Produbljenje pora

(Izvor: Healthline)


6) Povećana krhkost kože

Uslijed starenja kože također dolazi do pojačane osjetljivosti i krhkoće kože.


Naime, s vremenom se područje na kojem se spajaju epiderma i derma (dva sloja kože) počinju zaravanjavati. Uslijed toga može doći i do stanjenja stijenki krvnih žila. 


Česta posljedica ovih procesa je lakše stvaranje modrica na koži te pojava benignih kožnih lezija, poput nekancerogenih tumora.


Povećana krhkost kože

(Izvor: The Oklahoman)


7) Opuštena koža

Koža se opušta uslijed prirodnog smanjenja količina elastina i kolagena u tijelu. No, čimbenici poput UV zračenja i naglog gubitka kilograma također mogu doprinijeti opuštanju kože i rezultirati preuranjenim starenjem lica.


Obično je opuštanje kože najizraženije na sljedećim područjima lica i tijela:


 • Vilica
 • Brada
 • Vrat
 • Očni kapci
 • Nadlaktice
 • Trbuh


8) Neujednačen ten

Uslijed starenja, pojedini dijelovi kože mogu postati svijetliji ili tamniji od drugih. To dovodi do neujednačenog tena koji naizgled postaruje kožu.


Neka istraživanja pokazuju da starenje može dovesti do problema s hiperpigmentacijom koja se manifestira kao neujednačen ten. No, najčešće je ova neujednačenost tena rezultat UV zračenja ili konzumacije određenih lijekova.


Neujednačen ten

(Izvor: StyleCraze)


Kako smanjiti vidljive znakove starenja kože

Starenje kože ne možemo zaustaviti budući da se radi o prirodnom tjelesnom procesu. No, možemo ga usporiti i što dulje odgađati pojavu znakova starenja. 


Evo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći.


Zaštitite se od sunca i UV zračenja

Nanosite kremu za zaštitu od sunca svaki put prije nego izađete van, čak i zimi i ujutro. Istraživanja pokazuju da sunce, odnosno UV zračenje, postaje sve opasnije, stoga zaštitne kreme ne trebate čuvati samo za ljeto. Također možete nanositi i kozmetiku sa zaštitnim faktorom. 


Prakticirajte pilinge kože

Budući da se starenjem usporava proces prirodne tjelesne eksfolijacije, trebali biste redovno prakticirati pilinge kože kojima ćete ukloniti mrtve stanice i omekšati kožu. 


Uzimajte suplemente s kolagenom ili vitaminom C

Jedan od glavnih čimbenika koji uzrokuju vidljive znakove starenje jest nedostatak kolagena u tijelu. Stoga ga je potrebno nadomjestiti uzimanjem suplemenata s kolagenom ili vitaminom C koji potiče prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu. Dobar izbor je suplement Pro Collagen 19.


Vježbajte

Tjelovježbom možemo izgraditi mišićnu masu i donekle zategnuti opuštenu kožu. Ipak, ne treba očekivati nerealne rezultate — tjelovježba je najučinkovitija u slučaju minornog opuštanja kože.


Kozmetički i medicinski tretmani

Anti age tretmani poput face liftinga i kemijskih pilinga mogu učinkovito ukloniti i postojeće znakove starenja na koži. No, imajte na umu da neki od takvih tretmana mogu rezultirati neprirodnim rezultatima te da ćete za većinu njih morati izdvojiti poveću svotu.


Česta pitanja


Kada koža počinje stariti? 

Koža počinje stariti oko 25-e godine.


Koji dio tijela prvi pokazuje znakove starenja? 

Vrat je obično prvi dio tijela koji počinje pokazivati znakove starenja. Razlog tomu je što je koža vrata osjetljivija i tanja nego na ostatku tijela. 


Trebate li suplement za usporavanje starenja kože? 

Većina suplemenata za usporavanje starenja kože ili samo unosi kolagen u vaše tijelo (što nije dobro dugotrajno rješenje) ili pak sadrži običan vitamin C. 


Vitamin C je dobar izbor jer potiče naše tijelo da samo proizvodi kolagen. No, naš organizam može apsorbirati tek 20% običnog vitamina C. To znači da ne dobivate oko 80% benefita koje biste mogli dobiti kad biste konzumirali vitamin C u drugom obliku.


Zato Pro Collagen 19 sadrži vitamin C koji je zaštićen posebnim liposomalnim mjehurićem. On omogućava vašem tijelu da apsorbira do čak 90% vitamina. Zahvaljujući tome, vaše tijelo može početi proizvoditi veće količine kolagena u kraćem vremenskom roku.