Vitamin C: Sve što trebate znati o ovom moćnom nutrijentu

Vitamin C: Sve što trebate znati o ovom moćnom nutrijentu

Vitamin C nam je prijeko potreban tijekom sezone prehlada i gripa. No, trebamo ga i u ostatku godine ako želimo jak imunitet, dovoljno energije i brojne druge koristi ovog moćnog nutrijenta.


U nastavku saznajte koliko vitamina C vam dnevno zapravo treba, kako prepoznati nedostatak vitamina C i kako ga možete unositi više u organizam.


Vitamin C: Sve što trebate znati o ovom moćnom nutrijentu

Što je vitamin C i zašto je važan?

Preporučena dnevna doza vitamina C

Simptomi nedostatka vitamina C

Je li moguće predozirati se vitaminom C?

Kako konzumirati više vitamina C?

Hrana bogata vitaminom C

Vitaminski dodatak prehrani (i kako odabrati pravi)

Povećajte iskoristivost vitamina C do 90% uz Lipo C


naranča

Što je vitamin C i zašto je važan?

Vitamin C je nutrijent koji tijelo koristi kako bi formiralo hrskavice, krvne žile, mišiće i protein kolagen u kostima. No, vitamin C je važan i za brojne druge tjelesne funkcije:


 • Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, vitamin C štiti stanice od slobodnih radikala, molekula povezanih sa srčanim bolestima, rakom i drugim bolestima. 
 • Vitamin C pomaže u zacjeljivanju tijela nakon posjekotina i drugih rana.
 • Vitamin C pomaže tijelu apsorbirati i pohraniti željezo, minerala koji je esencijalan za jak imunitet, energiju i fokus.
 • Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.


Upravo zato je unos vitamina C u organizam toliko važan. Naime, vitamin C se ne pohranjuje u tijelu i zato ga moramo sami unositi putem hrane ili dodataka prehrani.


 • Drugi nazivi: (L-)askorbinska kiselina, askorbat


Preporučena dnevna doza vitamina C

Preporučeni dnevni unos vitamina C u organizam iznosi 65 do 90 miligrama (mg)


Gornja granica je 2,000 mg vitamina C na dan. Veće ili manje dnevne količine vitamina C mogu uzrokovati određene nuspojave. O njima više doznajte u nastavku.


Simptomi nedostatka vitamina C

Nedostatak vitamina C u organizmu se stručno zove hipovitaminoza C. Simptomi će ovisiti o ozbiljnosti hipovitaminoze C:


 • Početni simptomi — pojačan umor, nedostatak koncentracije, slabost, iritabilnost, mršavljenje, lako dobivanje modrica, kožni problemi, bolovi u mišićima i zglobovima.
 • Ozbiljniji simptomi — anemija, gubitak zubi, krvarenje desni, krvarenje kapilara, gingivitis, neurološki poremećaji, skorbut.


umor i pospanost

Nedostatak vitamina C se često može primijetiti i po izgledu osobe, budući da je ovaj nutrijent izuzetno važan za ljepotu.


Naime, vaše tijelo ne može proizvoditi kolagen bez vitamina C. A kolagen je, pak, esencijalan za zdravu kosu, kožu i nokte. Stoga u ljudi s hipovitaminozom C viđamo i sljedeće simptome:


 • Gruba koža s nepravilnostima
 • Beživotna, suha i oštećena koža
 • Abnormalan izgled i rast dlaka na tijelu, najčešće uvijanje u obliku vadičepa
 • Svijetlo-crvene točkice oko folikula kose
 • Tanki i lomljivi nokti s udubljenjima (poput žlice)
 • Drugi, već spomenuti simptomi (gubitak zubi, krvarenje desni) 


Problemi s vitaminom C mogu dovesti i do problema sa željezom jer je vitamin C zaslužan za pohranu i apsorpciju željeza u organizmu. 


Nedostatak željeza može dodatno pojačati osjećaj umora te uzrokovati anemiju, probleme s disanjem, glavobolja, a čak i bolova u prsima.


Deficijencija vitamina C će se simptomatski manifestirati tek 8-12 tjedana nakon neadekvatnog unosa vitamina C u organizam! Stoga je važno prevenirati nedostatak ovog vitamina, a ne čekati na pojavljivanje simptoma. 


Srećom, ozbiljniji nedostatak ovog vitamina je vrlo rijedak u razvijenim državama. Na primjer, procjenjuje se da samo 7% populacije SADa pati od hipovitaminoze C. 


No, problem je u tome što blaže oblike deficijencije vitamina C teško prepoznajemo. Mislimo da smo loše raspoloženi jer smo jednostavno ustali na lijevu nogu — ili da smo umorni jer se nismo dovoljno naspavali. U stvarnosti, moguće je da ove simptome uzrokuje upravo vitamin C, odnosno nedostatak istog u tijelu. 


Zbog toga je važno da se pobrinete da svakog dana unosite vitamin C u tijelo, bilo pomoću hrane ili pomoću dodataka prehrani. 


Je li moguće predozirati se vitaminom C?

Da, moguće je predozirati se vitaminom C. No, količina vitamina C u organizmu u tom slučaju treba biti vrlo visoka. U principu, smatra se da ste se predozirali vitaminom C ako ste dnevno konzumirali više od 2,000 mg (gornje granice preporučene doze). 


Da biste u organizam unijeli 2,000 mg vitamina C, morali biste pojesti oko 4 kilograma naranči ili otprilike 24 limuna dnevno! To vjerojatno nećete učiniti pa vas mogućnost predoziranja ne treba previše mučiti. Ipak, vrijedi spomenuti neke moguće simptome visoke doze vitamina C:


 • Proljev
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Žgaravica
 • Grčevi u trbuhu
 • Nesanica
 • Glavobolja


No, generalno je vitamin C bezopasan i blagotvoran.


Kako konzumirati više vitamina C?

Ako želite povećati svoj unos vitamina C, to možete učiniti promjenom prehrane ili uzimanjem suplemenata s ovim vitaminom. U nastavku saznajte koje namirnice konzumirati i kako odabrati odgovarajući dodatak prehrani.


Hrana bogata vitaminom C

Hrana je najbolji izvor vitamina. Srećom, puno voća i povrća sadržava veće količine askorbinske kiseline (ili vitamina C) pa imate poprilično puno izbora. Ovo su samo neke namirnice bogate ovim vitaminom:

limun

 • Citrusi — limun, naranča, grejp
 • Lisnato povrće — blitva, kupus, matovilac, kelj pupčar ili prokulica
 • Jagode
 • Rajčice
 • Peršin
 • Čili papričice
 • Papaja
 • PeršinSavjetuje se da ove namirnice konzumirate čim više, čak i ako vam trenutno ne nedostaje vitamina C. Vitamin C je uvijek potreban za jak imunološki sustav, a pogotovo tijekom hladnijih dana.


Jedini problem je što nemamo svi vrijeme i mogućnost zadovoljiti potrebe svog organizma isključivo prehranom. U tom slučaju vam mogu pomoći dodaci prehrani. Više o tome u nastavku.


Vitaminski dodatak prehrani (i kako odabrati pravi)

Na tržištu možete pronaći puno dodataka prehrani s vitaminom C. Dodaci su posebno važni za one koji ne unose dovoljno ovog vitamina putem hrane, ali se preporučuju svima tijekom sezone prehlada i gripa.


No, kako odabrati odgovarajući dodatak prehrani? 

Naš savjet je da odaberete suplement koji će vam omogućiti najbolju apsorpciju vitamina C. Naime, većina suplemenata sadržava običan vitamin C od kojeg tijelo može apsorbirati samo 20%. Ostatak — 80% — se ubrzano razgrađuje i od njega nećete imati nikakve koristi.


Zato preporučujemo da odaberete dodatak prehrani s liposomalnim vitaminom C. Takav vitamin C zaštićen je od želučanih kiselina mjehurićem liposoma. 


Zamislite liposom kao branu koja štiti vitamin od vašeg tijela, odnosno razgradnje u vašem tijelu. Sporija razgradnja vam omogućava gotovo maksimalnu apsorpciju:


Običan vitamin C nema toliku potentnost, što znači da vam neće donijeti toliko dobre rezultate.


Povećajte iskoristivost vitamina C do 90% uz Lipo C

Tražite dodatak prehrani s liposomalnim vitaminom C? Lipo C je pravi odabir! 


Osim što će vam omogućiti maksimalnu apsorpciju askorbinske kiseline, Lipo C ima i druge prednosti. 


Za razliku od dodatka prehrani s običnim vitaminom C, ovaj suplement neće izazvati želučane probleme jer ne veže vodu na sebe. Tako nema viška vode u crijevima pa vas neće patiti grčevi ili proljev. 


Preporučujemo ga piti osobito u sezoni gripa i prehlada, ali i tijekom cijele godine ako sumnjate na nedostatak vitamina C u organizmu.